Soltész Miklós átadott egy ravatalozót

Soltész Miklós átadott egy ravatalozót

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ravatalozót ad át a Borsod megyei Irotán 2023 január 30-án. Fotó: MTI/Vajda János

Fotó: Vajda János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bármilyen életkorban is van az ember, a kormány feladata, hogy segítséget adjon, és támogassa azt is, hogy a földi életnek méltó legyen a búcsúztatása  mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, amikor ravatalozót adott át hétfőn a Borsod-Abaúj Zemplén vármegyei Irotán. A beruházásra utalva azt hangoztatta, a kormány számára fontosak a kistelepülések, az ott élő emberek élete, akik – mint fogalmazott – „nem a sor végén vannak, hanem a sor elején”. Az irotai ravatalozót a Magyar falu program keretében a ruszin nemzetiségi önkormányzattal és a püspökséggel összefogva építették meg.

Soltész Miklós Szent II. János Pál szavait idézve megjegyezte, egyes médiumok és filmkészítők olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek a halált bagatellizálják. Az államtitkár az emberi élet értékére utalva arról beszélt, bármilyen életkorban is van az ember, méltóságra született és ebben a méltóságban kell tőle búcsút venni.

Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselő elmondta, a térségben 79 település kapott segítséget és támogatást kapott a kormánytól a Magyar Falu Program keretében. Kramarenkó Viktor, az Országos Ruszin Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Irotán nem kisebbségben élnek a ruszinok, hanem többségben, hiszen a település lakosságának több mint kilencven százaléka ruszin. Köszönetet mondott a magyar kormánynak és az egyháznak a támogatásáért, emellett kiemelte, hogy látja Irota fejlődését.

Miklós László, a község független polgármestere azt közölte, a ravatalozó 35 millió forintból épült meg. A Magyar Falu Programon keresztül a beruházásra az egyházközség 25 millió forintot kapott. Hozzátette, mivel az összeg nem volt elegendő, megkeresték Soltész Miklóst; a ruszin önkormányzat a ravatalozó építéséhez további 6,5 millió forintot kapott. Ismertetése szerint az egyházmegyétől még 3,5 millió forintot kaptak, így indulhatott a projekt.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.