Szabotázs miatt fizethet büntetést Huth Gergely

Szabotázs miatt fizethet büntetést Huth Gergely

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) átadja a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést Huth Gergelynek, a Pesti TV programigazgatójának, a PestiSrácok.hu főszerkesztőjének az állami ünnep alkalmából a Pesti Vigadóban 2021. augusztus 27-én (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Fotó: Kovács Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel a Pesti Srácok elszabotálta a vele szemben meghozott jogerős bírósági ítélet végrehajtását, és még a bírósági végrehajtó felszólítása ellenére sem közölte a Jobbikkal kapcsolatos sajtóhelyreigazítás szövegét, így Huth Gergelynek mint a portál főszerkesztőjének, magánszemélyként kell megfizetnie a 200 ezer forint összegű végrehajtási bírságot – derül ki a Fővárosi Törvényszék végzéséből, amelyről a Media1 számolt be.

A portál birtokába került dokumentumok szerint az ügy előzménye, hogy 2021. január 21-én, azaz immmáron több mint két évvel ezelőtt súlyos valótlanságokat közölt a Pesti Srácok kiadója „Ezúttal a Jobbik ifjúsági tagozata lázad a párt vezetése ellen” címmel. A lejárató jellegű, valótlanságra épülő anyag kapcsán az ellenzéki párt bírósághoz fordult, majd a sajtópert a párt a Kummer Ügyvédi Iroda közreműködésével jogerősen is megnyerte és kötelezte a bíróság a kormányközeli lapot helyreigazítás közlésére és a perköltségek megfizetésére.

A jogerős ítéletet azonban a Pesti Srácok nem hajtotta végre, nem közölte az ítéletben meghatározott helyreigazító szöveget, ezért vele szemben a Jobbik végrehajtási eljárást kezdeményezett, hogy kikényszerítse az ítéletben meghatározott cselekmény végrehajtását, tehát a helyreigazítás publikálását. A Pesti Srácok kiadója azonban a Fővárosi Törvényszék a Media1-hez eljutatott végzése szerint a végrehajtó felszólításának sem engedelmeskedett, ekkor sem közölte a helyreigazítást.

A végrehajtás szabotálása miatt a Pesti Srácok szerkesztőségét 200 ezer forint végrehajtási bírsággal sújtotta a Budai Központi Bíróság, ám mivel a Pesti Srácok mint szerkesztőség nem jogi személy, így a bírság megfizetését ezzel az ürüggyel ki tudták volna kerülni. A Jobbik jogásza, hogy ezt megadályozza, fellebbezett és azt kérte, hogy a Pesti Srácok impresszumában felelős szerkesztőként feltüntetett és a médiahatóság sajtónyilvántartásában is szereplő személyt bírságolják meg.

A Fővárosi Törvényszék ezt nemrégiben elfogadta, és ennek megfelelően megváltoztatta a korábbi bírságról szóló végzést, így immáron nem a lapnak, hanem magának Huth Gergelynek, a lap 2021-ben lovagkereszttel díjazott főszerkesztőjének, magánszemélyként kell megfizetnie 200 ezer forint bírságot, továbbá 7 ezer forint illetéket. Ha Huth nem fizet önként, akkor a bankszámlájáról a végrehajtó leemelheti az összeget