Szeptemberig meghosszabbítaná a kormány a válsághelyzetet

Szeptemberig meghosszabbítaná a kormány a válsághelyzetet

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen kapu látható az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptember elejéig meghosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, így továbbra is háromféle rendkívüli helyzet lenne érvényben egyszerre: az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet, valamint a bevándorlási válsághelyzet – vette észre a Hvg.hu a kormány honlapjára feltöltött kormányrendelet-tervezetben.

A tervezet indoklása szerint azért, mert az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása alapján a hosszabbítás indokolt, mivel továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei. A hosszabbítást a kormány a „fokozódó migrációs nyomással” szokta indokolni, hivatkozva a rendőrség statisztikáira. Ezen mutatókat vizsgálva: megakadályozott tiltott határátlépések száma, feltartóztatott, majd IBH-kapun (ideiglenes biztonsági határzár) átkísértek száma, és az elfogott, előállított, eljárás alá vontak száma.. – tette hozzá a portál. 

Mint a Hvg megírta, a rendőrség friss statisztikái most azt mutatják, hogy az év eleje óta összesen heti 2000–2600 körül alakul a három adat összesen, bontásban pedig január 3. hetében például így: megakadályozott tiltott határátlépés 822, feltartóztatott, majd IBH-kapun átkísértek száma 1218, elfogott, előállított, majd eljárás alá vontak száma pedig 29. Ez a friss, 2100 körüli szám amúgy éppen nem emelkedést mutat, mivel ha a 2022-es adatokat nézzük, akkor ez az összesített adat decemberben végig magasabb volt, heti 2900–4000 körüli, novemberben jellemzően heti 5000 körüli, a csúcs pedig október második felében volt heti 11 ezer feletti értékekkel.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.