Szijjártó: Az amerikai nagykövetnek semmi köze a magyar belügyekhez

Szijjártó: Az amerikai nagykövetnek semmi köze a magyar belügyekhez

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. július 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol az amerikai nagykövet vagy bármelyik más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze hozzá – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter, az ATV kérdésére. Hozzátette, hogy David Pressmannek nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe, és „ha arra kívánja felhasználni magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által egyértelmű többséggel megválasztott kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz” a két ország kapcsolatainak javításában.

Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország nagyköveteket fogad, és nem helytartókat, akik megmondják, hogyan éljünk a saját hazánkban – „Ennek a korszaknak vége van.” A külügyminiszter szerint csak a „magyar emberek” dönthetnek arról, hogy a kormány jól dolgozik-e vagy sem, és kifejezhetik akaratukat a soron következő választáson. Szijjártó egyben burkoltan utalt arra is, hogy Amerikából inspirálhatták, talán finanszírozhatták a magyar választók akaratával ellentétes döntéseket, és azt, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely nem magyar érdeket képvisel. Ez azonban rossz döntés és rosszul befektetett pénz volt a politikus szerint.

A politikus ezzel arra utalhatott, hogy titkosszolgálati jelentések szerint az amerikai központú Action for Democracy szervezet több milliárd forintot utalhatott a választások előtt Magyarországra, a pénz nagy részét pedig a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Ezalényeg portál és politikai műhelyek kapták meg. Az ügyben nyomozó szolgálatok és a kormány úgy gondolja, hogy a pénzzel a magyar választók véleményét, a választás végeredményét próbálták befolyásolni.

 Szijjártó hozzátette, a magyar kormány külpolitikai lépéseit csak a magyar nemzeti érdek befolyásolhatja, a magyar érdek pedig az, hogy minél előbb béke legyen. Több tiszteletet kérünk a magyaroknak, még a nagykövet úrtól is – fogalmazott a külügyminiszter.

A szokatlanul éles kirohanás előzménye, hogy David Pressmann a Politico brüsszeli kiadásának a napokban azt mondta, a magyar kormánytagok gyakran beszélnek a béke előmozdításáról, ám – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz tűzszüneti javaslatok elfogadásáig – a gyakorlatban inkább a Putyin által támogatott politikát erőltetik. Pressmann hozzátette, ők is csatlakoznak a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket az üzeneteket inkább Vlagyimir Putyinnak kellene címezni. A nagykövet szerint hogy Washington „továbbra is kiáll a háború befejezése mellett”.