Tudnak egy kalandos munkát – netes hirdetésben keresett ügynököket a titkosszolgálat

Tudnak egy kalandos munkát – netes hirdetésben keresett ügynököket a titkosszolgálat

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csak a hollywoodi filmek sablonja, hogy bárkiből lehet titkosügynök – ezt bizonyítja a Profession.hu és a Jobline álláskereső portálokon, valamint a műegyetemi állásbörzén talált hirdetés, melyet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) adott fel (a hirdetések már nem elérhetőek).

A titkos adatgyűjtésre, lehallgatásokra, kémszoftverek telepítésére specializálódott szervezet „közterületen végzendő különleges műveleti feladatokhoz” keresett felderítőket. Vagyis feltehetően olyan munkatársakat, akiket a kémfilmekben is láthatunk: kocogónak, kukásnak, babakocsit toló kismamának álcázott ügynököket, akik feltűnés nélkül követik és figyelik meg a célszemélyt.

 

 

Az állás betöltéséhez ráadásul nem kell semmiféle különleges képzettség, kommandós vagy rendőrmúlt: elég, ha van egy érettségink, magyar állampolgárságunk és nem vagyunk büntetett előéletűek – a B-kategóriás jogosítvány, nyelvismeret és sportos életforma pedig kifejezetten előnyt jelent. Az NBSZ versenyképes jövedelmet, változatosságot és csapatmunkát ígér, a hirdetés kulcsszavai között pedig ott van a „sok utazás”, a „kalandos” és „titkos” is.

 

A teljesen nyílt álláshirdetés meglepő, hiszen azt gondolnánk, hogy egy titkosszolgálat feltűnést kerülve, elitegyetemekről, munkahelyekről szervezi be az utánpótlást. Furcsának tartotta a megoldást Gulyás József, a nemzetbiztonsági bizottság egykori tagja is, aki lapunknak úgy nyilatkozott: a nyílt állásajánlat komoly létszámhiányról, erőforrásgondokról tanúskodik, és nem tűnik éppen professzionálisnak; ám mivel a tényleges felvételt komoly szűrések előzik meg, az utcáról beeső jelöltek közül csak kevesen kerülhetnek be végül az NBSZ csapatába.

A szűrés fontosságát hangsúlyozta a Magyar Hangnak Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, az azóta csődbe ment Zoom.hu egykori tulajdonosa is. „A szükséges dokumentumok bemutatása után várhatóan elbeszélgetnek a jelentkezőkkel, akik egy nagyon komoly nemzetbiztonsági átvilágításon, pszichológiai és egészségügyi szűrésen esnek át. Csak ezután jöhet egyáltalán szóba, hogy foglalkozzanak a jelöltekkel” – mondta. A szakértő szerint a műveleti felderítő képzés maga 6-9 hónapig tarthat, a program résztvevői pedig több vizsgán vesznek részt, mire bizonyíthatják alkalmasságukat. Tarjányi abban nem látott semmi különöset, hogy az NBSZ ebben a formában keresett embert, szerinte a rendvédelmi szervek és szolgálatok az utóbbi 20-30 évben többször is adtak fel ilyen álláshirdetést.

Másként látja ezt a katonai és rendvédelmi témákkal foglalkozó Jogalappal.hu blog szerzője, Gyömbér Béla, aki már tavaly júliusban felfigyelt a hirdetésekre. Mint írta, az ellenérdekelt, külföldi szolgálatoknak kifejezetten jól jön, ha a levélszolgáltatókat, céges levélforgalmat meghackelve nyomon követhetik a szakszolgálathoz befutó jelentkezéseket – még úgy is, hogy természetesen nem minden érdeklődőből lesz aztán titkosügynök.

A témában megkerestük a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot, a szervezet pedig megerősítette, tényleg ők adtak fel álláshirdetéseket. Mint írták, az NBSZ nem csak a rendvédelmi szervek hivatásos állományából toborozhat, de törvényesen jelennek meg különböző állásbörzéken, élhetnek "az oktatási intézmények által biztosított lehetőségekkel", és persze kereshetnek embert hirdetésben is.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jellemzően más titkosszolgálatok vagy az ügyészség megbízásából folytathat titkos adatgyűjtést, a megszerzett információkat azonban csak továbbítják a megrendelőnek, azokat nem elemzik ki. A szakszolgálat kezeli a megfigyeléshez használt kémszofvereket, így nem meglepő, hogy nevük a Pegasus-botrányban is felmerült. A Direkt36 derítette ki, hogy az NBSZ egyik technikai munkatársának telefonszáma is megtalálható a Pegasus-szoftverrel nyomon követett magyar személyek listáján – hogy miért, arról csak találgathatunk, ha tényleg bevetették a szoftvert, akkor azt valószínűleg vagy tesztelték a munkatárs telefonján, vagy belső ellenőrzéshez, a kolléga tudtán kívül használták. A Pegasus-kémszofvert a magyar állam vásárolta meg az izraeli NSO szoftvergyártó cégtől, és vélhetően szabálytalanul használták ellenzéki politikusok, üzletemberek és újságírók megfigyeléséhez, az eszközt hivatalosan ugyanis csak bűnözők és terroristák ellen lehetne bevetni.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.