Ujhelyi István mégsem indul az MSZP társelnöki posztjáért

Ujhelyi István mégsem indul az MSZP társelnöki posztjáért

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ujhelyi István visszalép az MSZP elnökjelöltségétől – tudta meg a Magyar Hang. Információink szerint erről ma levélben tájékoztatta az MSZP Választmányának tagjait. Úgy tudjuk, Ujhelyi ugyanakkor nem mond le a nemrég bejelentett a polgári körökhöz hasonló az Esély-körök szervezéséről, sőt magasabb fokozatba kapcsol velük.

A lapunkhoz eljutott levélben a szocialista politikus a következőképpen indokolta döntését, amelyet javarészt szó szerint közlünk: 

„Közéleti pályám talán legnehezebb döntését kellett meghozzam a napokban. Április harmadika után önmarcangoló kérdésekkel vágtam bele a szokatlan országjárásba, elemzőkkel, párt- és civil közösségekkel való őszinte beszélgetés-sorozatba. Közel ötven helyen volt programom és valamelyest letisztult bennem, mit rontottunk el az elmúlt hosszú ellenzéki időszakban és ami ennél fontosabb, mit kell tegyünk az újjászületés érdekében. Ezért is fogalmaztam meg a Választmány ülésén a radikális javaslatsoromat, amely nyilvánvalóan megosztó, de mégiscsak inspiráló vitákat indított a közösségen belül. Két hónapja egyértelművé tettem, hogy hiszek a horni cölöpök időtállóságában és az erre épített újjászületési tervnek a szükségszerűségében, illetve azonnali megkezdésében, ugyanakkor minden „ej, ráérünk még”-szerű időhúzás, párton belüli taktikai játszma bizonyosan elveszi az esélyét a sikeres és gyors építkezésnek. Ha megrázzuk magunkat és nem egy szörnyű, kései október végi Kongresszushoz képest viselkedünk, hanem már májusban nekiállunk a napi működés megváltoztatásához és a kijelölt célok felé repüléshez, akkor meglepetést okozunk a társadalom számára és kihasználjuk a versenytársaink belső tépelődésének bénító időszakát. Erre a munkára jelentkeztem azokban a napokban, nagy energiával elindulva a választók felé; sok ezer személyes kézfogás és aktív sajtójelenlét kíséretében. A külső fogadtatás egyértelműen várakozó és pozitív volt, a párttagokkal való találkozók is lelkes „gyerünk, csináljuk meg!” hangulattal zárultak. Köszönet azoknak, akik meghívtak, szervezték a viták lehetőségét. Politikai közösségünk jelentős személyiségei viszont befeszültek, többszöri konzultációk és egyeztetések után is egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a Párt vezetését. Le is fagyott a belső rendszerünk, egyre inkább látszott, hogy ismét nem a kifelé való megerősödésünk, hanem a belső harcaink viszik el az energiát.

Két út közül kellett tehát választanom:

A politikacsinálás helyett házon belül harcolok meg igazamért és ezzel hosszú hónapokra a belső megosztottságot szítom, vagy levonulok a pástról és tudomásul veszem, hogy a párt egyes megyei es országos vezetői egyelőre nem támogatják a tényszerűen kockázatos, és a politikai habitusom miatt pörgős, azonnali változásokat.

Az utóbbi mellett döntöttem.

Lehet, hogy hibásan ítélem meg, de ilyen belső hangulatban az alábbi, teljes újjászületést szorgalmazó programom nem megvalósítható. Félreértés ne essék: engem eddig sem az elnöki tisztség, hanem a feladat motivált. Szolgálni enélkül is tudok. Tehát nem kilépek, ellépek, hanem utat engedek Molnár Zsolt elképzeléseinek, hogy Nemény András barátom, sikeres szombathelyi polgármesterünk vegye kézbe a stafétát. Az ő hivatalos bejelentkezésének eddig én voltam a gátja, mert ő sem akarta tisztségért zajló testvérháborúba sodorni zsugorodó szervezetünket. Talán így feloldható az elmúlt két hónap bénultsága és végre elindulunk egy irányba, mert a mostani helyben topogás csak roncsolja esélyeinket. Csapatjátékos vagyok és tudom, hogy ez nem egyéni küzdősport. Ha a társak nem akarnak passzolni, közös taktika szerint játszani, akkor hiába minden felkészülés.
Ugyanakkor nem vonulok karba tett kézzel a zsűribe, így is hatalmas kihívás lesz az önkormányzati és EP helyeink megtartása. Én folytatom európai képviselői aktivitásomat, ami egyben politikai felkészülés is a választásokra. Nagy erővel koncentrálok az Esély szociáldemokrata mozgalom építésére, amelynek alakuló helyi körei vállaltan a mi értékrendünket képviselik. Három-négy párttag kezdeményezésére tíz-tizenöt párton kívüli csatlakozik, több százan regisztráltak már egy hónap alatt. Kérem támogassátok és segítsétek ennek az építkezésnek a folytatását!”

Végül a politikus arról ír, hogy nem tesz le a párt és a magyar szociáldemokrácia újjászületésének álmáról. 

Mint megírtuk, Ujhelyi István április végén jelentette be, hogy megméretteti magát az MSZP következő tisztújításán, és jelentkezik a társelnöki posztra. Ujhelyi ugyanis úgy látta, az MSZP avittá vált, a pártnak meg kell ráznia magát, mindenkinek meg kell értenie, hogy ha a NER érdemi ellensúlya akar lenni, akkor először magának is változnia kell.