Visszatérhet a képernyőre az operatív törzs

Visszatérhet a képernyőre az operatív törzs

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 11-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy szeptemberben Müller Cecília országos tiszti főorvos vezetésével visszatérhet a közmédia képernyőjére az operatív törzs, hogy napi „tájékoztatókban” számoljon be a magyarországi járványhelyzetről. Megkerestük az ügyben az érintetteket, kérdéseinkre azonban nem reagált az operatív törzs, ahogy az MTVA-tól sem kaptunk választ. Holott a „tájékoztatók” újraindítása fontos közügy, hiszen azt jelezheti, hogy a hatóságok a járvány gyorsulását várhatják ősszel.

– Az elmúlt napok tapasztalatai alapján a járvány visszahúzódóban van, ez köszönhető a magas átoltottságnak, a védelmi intézkedéseknek és az emberek együttműködésének – erről beszélt májusban, az utolsó napi „tájékoztatón” Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. A rendszeres adatközlést a járvány lassulása miatt szüntették be, és az esetszámok az elmúlt hetekben alacsony szinten maradtak, ahogy a szennyvízben mért vírus-koncentráció – egy enyhébb emelkedést követő – is stagnál. Ezért is lenne érdekes, ha visszatérne a képernyőre az operatív törzs.

A kormány, az egészségügyi hatóságok és a szakemberek hetek óta jósolják a közelgő negyedik hullámot. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a közösségi oldalán a napokban megjelent videóban arról beszélt, hogy 3-4 hete egy irányba mutat a tendencia: Magyarországon is az „ajtaink előtt″ van a negyedik hullám, az egyetlen fegyver ellene az oltás. 

– Fontos lenne, hogy minél többen beoltassák magukat most, amikor még „béke” van, és nem gyorsult be a koronavírus-járvány negyedik hulláma – mondta Rusvai Miklós virológus a közszolgálati M1 vasárnap reggeli műsorában. Hozzátette: a külföldről hazatérők által behozott vírusok, a tömegrendezvények és az iskolakezdés miatt szeptembertől ismét emelkedés várható a fertőzöttségi adatokban. 

Augusztus 1-től megnyílt a lehetőség a harmadik oltás felvételére itthon. A kormány ugyan ezt is az eddig megszokott sikerkampány részeként jelentette be, a valódi okok között azonban vélhetően a kínai Sinopharm vakcina bizonyított hatástalansága is szerepelt. Mint ismert, a nem reprezentatív fővárosi antitestvizsgálatok kimutatták, a Sinopharmmal oltott 60 évnél idősebbek negyedénél nem alakult ki semmilyen védettség, 80 év felett pedig még rosszabb volt az arány. Szakemberek ezért közös nyilatkozatban figyelmeztettek rá, hogy a veszélyeztetett korosztály harmadik oltása elengedhetetlen.  

Július végére el is készült a harmadik oltás beadásának eljárásrendje, ezt azonban számos kritika érte az egészségügyi dolgozók részéről. A regisztrációs rendszerbe több hiba is csúszott az elmúlt napokban, az oltási kampány pedig újabb terheket rak a háziorvosokra. 

Mindeközben a negyedik hullám több országot is elért, a kezdetektől fogva az oltási verseny élmezőnyéhez tartozó Izraelben például már ismét a várható szigorításokról tárgyalnak, de Szerbiában is jelentősen megugrott az új fertőzöttek száma, elsősorban a nyaralásból hazatért oltatlan emberek miatt. Itthon, mint ismert, az auguszti 20-i ünnepségek idejére minden még érvényben lévő korlátozást feloldott a kormány.

Müller Cecíliáról a Magyar Hang írta meg, hogy tavaly március és idén július között 5,99 millió forintos „motivációs elismerést” kapott, míg két helyettesének összesen bruttó 12,1 millió forintot utaltak el. A koronavírus-járvány ideje alatt az NNK munkatársai összesen több mint 400 millió forint értékben kaptak pluszjuttatásokat – derült ki a lapunk közérdekű adatigénylésére adott válaszból.