VEKE: Vitézy Dávid kezéből kicsavarhatják a Nemzeti Közlekedési Központot

VEKE: Vitézy Dávid kezéből kicsavarhatják a Nemzeti Közlekedési Központot

Vitézy Dávid (Fotó: Vitézy Dávid/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Közlekedési Központ (NKK) feletti tulajdonosi joggyakorlás a Technológiai és Ipari Minisztériumtól (TIM) az Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) felügyelete alá kerül, és péntekre már Lázár János embere kerülhet a cég élére – állítja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) információi alapján. Ha ez igaz, ez azt jelenti, hogy Vitézy Dávidot még a héten eltávolíthatják az NNK közeléből. 

– A döntést a hírek szerint egy üvöltözésbe torkolló „megbeszélés” után hozta meg a kormány, ahol is Lázár János érvényesítette akaratát, a mai naptól már ő a cég tulajdonosi joggyakorlója és nem Palkovics László vagy Vitézy Dávid – írta szerdán a szakmai szervezet a Facebook-oldalán. Annyi alapja biztos van a dolognak, hogy a Magyar Közlönyben meg is jelent a 3/2022. (VII. 13.) GFM rendelet, amely az 1/2022. (V. 26.) GFM rendeletet módosítja úgy, hogy az NKK Zrt. feletti tulajdonosi joggyakorlást a TIM-től az ÉBM-hez helyezi. 

A döntés mögött a VEKE szerint az áll, hogy a céget vezető Vitézy Dávid „sok mindenkivel veszett össze és sokakat alázott meg”. „Nagy gonddal felhizlalt, 300 fős cégét, amelyet eddig vezérigazgatott (most NKK névre hallgat, előtte BFK, azelőtt meg KKBK néven futott) úgy ahogy van, elvették tőle, sőt, a szaktárcától is.” A VEKE szerint ezzel a cég „egyik lábát”, a tervezési, beruházási területet „kirúgták”. Hogy a „másik lábbal”, a közszolgáltatások szervezésével és megrendelésével mi lesz, egyelőre nem tudni.

A VEKE úgy látja, további súlyos összecsapások várhatóak a projektek körül, melyik maradhat, melyiket kell törölni. Eközben új vasúti stratégiát (Főtervet) kell a kormány elé vinni július 27-re, és a hatásköri viták továbbra sem oldódtak meg.

Mint az Azonnali megírta, Vitézy Dávidot az új kormány megalakításakor közlekedésért felelős államtitkárnak nevezték ki a TIM-be. Az NKK vezetéséről akkor lemondott, ám a cég eddig a TIM, így Vitézy felügyelete alatt állt. 

Az ügy kapcsán kérdéseinket elküldtük a Technológiai és Ipari Minisztériumnak, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

 

 

Címkék: VEKE, Vitézy Dávid

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.