Völner-ügy: az OBH cáfolja, hogy eszköze lett volna Schadl bosszúhadjáratának

Völner-ügy: az OBH cáfolja, hogy eszköze lett volna Schadl bosszúhadjáratának

Senyei György Barna, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke sajtóbeszélgetést tart az OBH székházában 2020. február 4-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Völner-ügy egyik mellékszálaként látott napvilágot az történet, miszerint a 444 által közölt lehallgatási jegyzőkönyvek alapján Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke – egyben a Völner-ügy kulcsfigurája – korábban ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából. Úgy érezte azonban, hogy ebben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) egyik bírája akadályozza, ezért bosszúhadjáratot indított a bíró ellen, és ez ügyben egyeztetett az Országos Bírói Hivatal (OBH) és a Fővárosi Törvényszék (FT) vezetőivel is.

A leirat alapján Schadl azt állította, az FT elnöke azt mondta neki, a bírót nem lehet kirúgni, de diszkomfortossá lehet tenni az életét, és vissza lehet vonni a csoportvezetői megbízását, ha ez indokolt.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az állításokkal kapcsolatban lapunknak is eljuttatott közleményében a következőképpen látja a történteket:

„A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar – mint országos hatáskörű szerv – elnöke 2021. év első felében megkereste az Országos Bírósági Hivatal elnökét, hogy egy pesti központi kerületi bírósági csoportvezető eljárásával kapcsolatos kifogást jelezzen. Figyelemmel arra, hogy az MBVK elnöke által előadottak kivizsgálása a Fővárosi Törvényszék elnökének hatásköre, az OBH elnöke felhívta az MBVK elnökének figyelmét arra, hogy az ezzel kapcsolatos panasz a Fővárosi Törvényszék elnökénél terjeszthető elő és erre tekintettel a közvetlen kapcsolatfelvétel lehetőségét biztosította.”

– Valótlan a sajtóban megjelent valamennyi olyan állítás, amely arra utal, hogy az MBVK elnöke az OBH elnöke irányába egy bíró „kirúgásának” igényét fogalmazta volna meg – szögezik le a közleményben. Ugyanakkor azt elismerik, hogy az MBVK elnöke által előterjesztett panasz alapján a Fővárosi Törvényszék elnöke az esetet kivizsgálta.

– Az ennek során az OBH-ban, illetve a Fővárosi Törvényszéken 2021. évben keletkezett iratok tartalmával kapcsolatban bővebb felvilágosítás (…) csak az ügyben érintett személyeknek adható – zárul a közlemény.

A Népszava információi szerint az érintett bíró ma is a PKKB csoportvezetője. Ugyancsak e lap kérdezte meg a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) arról, hogy még mindig rács mögött van-e Schadl György. Több olyan jelzést kaptak ugyanis, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatali vesztegetéssel és más bűncselekménnyel meggyanúsított és november elején a repülőtéren letartóztatott vezetőjét a napokban láthatták a fővárosban, szabadlábon.

A vádhatóság azt felelte: a megkeresésben megjelölt személy „bírói engedélyes kényszerintézkedés hatálya alatt áll”. Hozzátették azt is, jelenleg összesen hatan vannak ilyen kényszerintézkedés alatt. Tavaly decemberben azt írták: „Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.” A Népszava úgy tudja, a „bírói engedélyes kényszerintézkedés” nemcsak letartóztatást, hanem bűnügyi felügyeletet is jelenthet, utóbbi esetben az eljárás alá vont személy szabadlábon védekezik. Mindezek után újra megkérdezték az ügyészséget, hogy bűnügyi felügyelet alatt áll-e a Schadl, ám erre eddig nem kaptak választ.

Az ügy nyomozati anyagait a héten több cikkben ismertette a 444, ezekről ittitt és itt olvashat.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.