Bloomberg: November 22-én tárgyalnak Brüsszelben a magyar uniós pénzekről

Bloomberg: November 22-én tárgyalnak Brüsszelben a magyar uniós pénzekről

Orbán Viktor Brüsszelben (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 22-i ülésén – vagyis bő két hét múlva – tárgyalhat az Európai Bizottság az egyelőre leállított uniós forrásokról és a magyar helyreállítási tervről – írja az Eurológus a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva.

Mint ismert, a kormány 17 intézkedést vállalt a korrupció és az uniós pénzekkel való visszaélések visszaszorítása érdekében. Ennek elfogadása, vagyis a jogállamisági eljárás – büntetés nélküli – lezárása nyitná meg az utat az uniós források, tehát a hétéves költségvetés és a helyreállítási alapok megnyitása felé. December 19-ig mindenképpen az Európai Tanács asztalára kell kerülnie a magyar program jóváhagyásáról szóló előterjesztésnek, enélkül ugyanis Magyarország az 5,8 milliárd eurónyi támogatás legalább 70 százalékát végleg elveszítené.

A Bloomberg utal arra is, hogy forrásaik szerint „a kötelezettségvállalások végrehajtását biztosító további intézkedések és az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítését célzó új javaslatok várhatóan mérföldkövei lesznek a magyar gazdaságélénkítési tervnek”. Vagyis további feltételekre számíthat a magyar kormány ahhoz, hogy a konkrét folyósítás megtörténjen.

A lapnak egyébként Veerle Nuyts, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, hogy Brüsszel és Budapest „az elmúlt hónapokban számos kérdésben előrehaladást ért el” a helyreállítási terv véglegesítése kapcsán. – Azon dolgozunk, hogy az értékelésünket a lehető leggyorsabban befejezzük – tette hozzá.