Von der Leyen: A cél a csővezetékeken Európába szállított orosz gáz árának korlátozása

Von der Leyen: A cél a csővezetékeken Európába szállított orosz gáz árának korlátozása

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozójára érkezik Brüsszelben 2020. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A dráguló energiaárak leküzdését célzó, hamarosan bemutatni tervezett európai bizottsági javaslatok célja a csővezetékeken Európába szállított orosz gáz árának korlátozása – közölte Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke hétfőn. Von der Leyen Twitter-üzenetében közölte: az Európai Bizottság tervezett javaslatainak célja továbbá a villamosenergia-kereslet visszaszorítása, valamint az energiacégektől származó adóbevételek felhasználása a kiszolgáltatott fogyasztók és vállalkozások támogatására.

A brüsszeli testület emellett támogatni akarja azokat a villamosenergia-termelőket, amelyek likviditási nehézségekkel küszködnek – húzta alá. Kijelentette továbbá, Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyverként használja az energiát a kínálat csökkentése és az energiapiacok manipulálása révén. Putyin „el fog bukni, Európa lesz a nyertese” a kialakult helyzetnek – tette hozzá üzenetében az Európai Bizottság elnöke.

Emmanuel Macron francia elnök, azt mondta hétfőn, hogy amennyiben az Európai Bizottság úgy dönt, hogy maximalizálja az Oroszországtól vezetéken vásárolt gáz árát, Franciaország támogatni fogja az intézkedést. 

Ursula von der Leyen várhatóan szeptember 14-én Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondani tervezett évértékelő beszéde keretében mutatja be a kialakult európai energiahelyzet megoldását célzó uniós bizottsági javaslatot.