Meglepetésként érte a Baromfi Termék Tanácsot a kormány bejelentése az árstopról, Csorbai Attila elnök szerint húshiányra kell készülni, mivel az ágazat így is nehéz helyzetben van. „A drasztikusan megnövekedett költségek miatt gyakorlatilag a termelők nem is nagyon akarják lefogadni az állományokat, hiszen veszteségesen senki nem akar termelni” – mondta az ATV Híradójának.
A liszt árának befagyasztásáról is sok a kérdés a Magyar Gabonafeldolgozók Szövetségénél. Pótsa Zsófia főtitkár a híradónak azt mondta, a változás leginkább a kereskedelmi árrést érinti. Hozzátette, levelet írtak a malmoknak.
A Magyar Húsipari Szövetség elnöksége hétfőeste ült össze, hogy megvitassák a megváltozott piaci helyzetet.
A GKI vezetője szerint azért kerültek ezek a termékek az árbefagyasztás körébe, mert relatíve kis súlyt képviselnek. Nagyságrendileg fejenként 500 forintot lehet megspórolni egy 10-15 százalékos áremelkedés után – mutatott rá. A szakember hozzátette: az árak megfékezésére az áfa-kulcs átsorolása jelenthetne megoldást, mert így az államnál jelenne meg a kiadás és nem a kereskedőknek okozna veszteséget.