Harmadával drágulhatnak a pékáruk

Harmadával drágulhatnak a pékáruk

Fotó: Unsplash/Wine Dharma

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiaköltségek emelkedése, az aszály és a gyenge gabonatermés következtében akár 30-40 százalékkal is tovább drágulhat a kenyér – közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) az ATV Híradóval.

„Ennek az együttes hatása azt jelenti, hogy sajnos az élelmiszer áremelkedéseknek messze nincs vége. Én úgy gondolom, hogy minimum még egy 30-40 százalékkal nőni fog a cereáliák, a kenyér, a péksütemény, meg az ehhez hasonló termékek ára” – mondta Máhr András, a Mosz főtitkárhelyettese. Máhr András úgy látja, hogy veszélyben van az állattenyésztők nyeresége is. A kényszerű vágások pedig további hús-áremelkedésekhez vezethetnek.

„Az Alföldön nagyon gyenge betakarítási eredményekről beszélhetünk, a Dunántúlon azért jelentősebben és nagyobb mértékben takarítottak be a gazdák, az ország búzája nincs veszélyben, Magyarország liszt- és gabonaellátottsága megfelelő és a gazdáknak termett annyi, amennyi itthon elegendő” – fejtegette Híradónknak Kozsuch Kornél, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese. Főleg az aszály miatt viszont a liszt áremelkedésére számítanak.

Emellett a pékségek is bajba kerülhetnek. Az ATV-nek nyilatkozott egy Zala megyei pékmester, aki a bezárás mellett döntött, mert áramszámlája augusztustól a háromszorosára emelkedne. Eddig 70 forintért kapta az áramot kilowattonként, a jövő hónaptól az összeg 240 forint lenne. Már nem tud tovább árat emelni, mert a környéken nincsenek olyan emberek, akik képesek lennének megfizetni a minőséget – mondta.

Címkék: kenyér, áremelkedés

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.