Kérni kell, hogy a hitelmoratóriumban maradhassanak az ügyfelek

Kérni kell, hogy a hitelmoratóriumban maradhassanak az ügyfelek

Fotó: Jarek Ceborski/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérniük kell az ügyfeleknek, hogy maradhassanak a hitelmoratórium alatt. Minderre július végéig van lehetőségük. Ha nem teszik, automatikusan kikerülnek a moratóriumból augusztustól – írja a Bank360.hu.

Az árstop, a kamatstop és a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról pénteken jelentek meg a kormány rendeletei. A kormány a jelenlegi fizetési moratóriumot július 31-ig tolta ki. Ennek igénybevételéhez semmit sem kell tenni azoknak az adósoknak, akik jelenleg élnek ezzel a lehetőséggel. Augusztus 1-étől azonban csak azok maradhatnak a moratóriumban december 31-ig, akik ezt július 31-ig kérvényezik a hitelezőjüknél – idézi a felhívást a Világgazdaság cikke. Aki tehát ezt nem teszi meg, automatikusan elesik a lehetőségtől.

A rendelet szerint a hitelezőknek (jellemzően a bankoknak) öt napon belül tájékoztatniuk kell az érintett adósaikat a moratórium új szabályairól. Ennek formáját és tartalmát a kérelemhez hasonlóan a miniszter határozhatja meg.

A jogszabály azt is kimondja, hogy a moratórium augusztus 1-től december 31-ig történő meghosszabbítását az kérheti, aki a rendelet hatályba lépésének napján, azaz, június 17-én a moratóriumban volt. A jelenleg a fizetési moratóriumban lévőknek tehát lesz tennivalója, ha benn akarnak maradni, de egyelőre csak meg kell várniuk a hitelezőjüktől kapott tájékoztatást, illetve a kérelem hivatalos formuláját.

Ha ezt megkapták, akkor azt kell a fejükben tartani, hogy július 31-ig mindenképpen nyilatkozniuk kell, ha benne akarnak maradni augusztustól is a moratóriumban. Ha viszont bármilyen okból nem kapnak értesítést néhány napon belül, akkor érdemes felvenniük a kapcsolatot a bankjukkal.