Nőtt a foglalkoztatottak száma, de a munkanélküliség is

Nőtt a foglalkoztatottak száma, de a munkanélküliség is

Sorban állók a budaörsi munkaügyi központnál (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

4 millió 690 ezer volt idén februárban a foglalkoztatottak száma, ez több, mint egy évvel korábban ugyanekkor. Emelkedett azonban a munkanélküliek száma is, a munkanélküliségi ráta így 4,1 százalékos volt. A Központi Statisztikai Hivatal hozta nyilvánosságra pénteken délelőtt a legfrissebb hivatalos adatokat.

15 ezerrel emelkedett, így 4 millió 690 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma a tavaly december és idén február közötti időszakban az egy évvel ezelőtti ugyanezen időszakhoz képest – közölte a KSH. Részletesebb bontásban: a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 12 ezerrel nőtt 4 millió 520 ezerre, a magyarországi háztartással rendelkező, de külföldön munkát vállalóké 13 ezerrel 101 ezerre. Csökkent mindezek mellett a közfoglalkoztatottak létszáma 10 ezerrel, így kevesebb mint 70 ezren dolgoznak így.

A 15–64 évesek közül 4 millió 575 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,3 százalék volt. A férfiaknál a szám lényegében nem változott, 2 millió 420 ezer főt tett ki, a nők esetében pedig a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 155 ezer fő volt, ez némi emelkedést mutat. A fiatalok korcsoportjában (15–24 éves) a foglalkoztatottak száma 268 ezer fő volt, ez 0,2 százalékos csökkenést jelent. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta nem változott számottevően, 87,7 százalék volt, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 2,6 százalékponttal, 67,1 százalékra emelkedett.

Ugyanebben az időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma 15 ezer fővel, 199 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal, 4,1 százalékra emelkedett. A férfiak körében a munkanélküliek száma 108 ezer, a nőknél pedig száma 91 ezer volt. Az adatok szerint a munkakeresés átlagos időtartama 9 hónap volt, a munkanélküliek 30 százaléka ugyanakkor legalább egy éve keresett állást.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.