Varga Mihály: A megszorítás szó nem szerepel a kormány szótárában

Varga Mihály: A megszorítás szó nem szerepel a kormány szótárában

Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

A kormány folytatja az egyensúlyi mutatók javítását, a költségvetés hiánya 4,9 százalékra csökkenhet az idei év végére, az államadósság rátája pedig 76,1 százalékra mérséklődhet – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter-jelölt az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtti meghallgatásán csütörtökön Budapesten az MTI szerint.

Kiemelte: az infláció és az energiaárak emelkedése, továbbá a háború miatti szankciók hatására jelentősen megváltozott a gazdasági környezet a költségvetés tervezéséhez képest, így a hiánycél tartása érdekében módosítások szükségesek. A kormány három fő célja, hogy megőrizze a stabilitást, biztonságos növekedési pályán tartsa a gazdaságot és megvédje az eddigi eredményeket, így például a családtámogatásokat – mutatott rá.

A Telex arról írt, a momentumos Tóth Endre a költségvetés tervezett hiányáról kérdezett, ugyanis a jelen helyzetben sok kormány inkább költekezik, hogy megvédje az embereket a negatív hatásoktól, hogyhogy mi a hiány csökkentésével tervezünk inkább. Többek közt arra is kíváncsi volt, lesz-e béremelés a pedagógusoknak és tervez-e a kormány bérlakásépítési programot annak a rétegnek, amelynek nem opció a saját lakás vásárlása. Varga Mihály szerint néhány kérdés ezen a ponton még egy kicsit korai, de azt mindenképp szeretné rögzíteni, hogy a megszorítás szó nem szerepel a kormány szótárában, mert adóemelésekkel nem lehet előre jutni.

A párbeszédes Jámbor András azt szerette volna megtudni, engedik-e majd az önkormányzatokat hitelt felvenni, és hogy mit jelent a „nem megszorítás, hanem kiigazítás” politikája. Jámbor szerint az önkormányzatok elég rossz anyagi helyzetben vannak, kérdés, hogy van-e terv az iparűzési adó megszüntetésére. Varga Mihály válasza szerint nem lenne szerencsés tovább növelni az önkormányzati adósságállományt. Arra is kitért, helyes, hogy hitelfelvétel előtt a kormány felülvizsgálja, hogy biztonságosan fog-e tudni törleszteni a kölcsönt kérő önkormányzat. A pénzügyminiszter szerint a megszorítás-kiigazítás témában csak annyit érdemes mondani, hogy tartani fogják a tervezett hiányszintet. 

Címkék: Varga Mihály