Visszalép a kormány, 2023-ban sem kell reklámadót fizetni

Visszalép a kormány, 2023-ban sem kell reklámadót fizetni

Húszezer forintosok (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden adott ki közleményt a Magyar Reklámszövetség arról, hogy a kormány a velük folytatott tárgyalás után megfontolja a reklámadó felfüggesztését, szerda délután pedig a kormány be is adta az új adócsomagját, amelyben az szerepel, hogy 2023 végéig nem kell reklámadót fizetni – írta meg a hvg.hu. Ezt már csak a parlamentnek kell megszavaznia. A szövegben az szerepel hogy az adó mértéke 2019. július 1-jétől 2023. december 31-ig az adóalap 0 százaléka.

A kormány eredetileg 15 milliárd forint bevételt várt 2023-ra a médiacégek reklámbevételeinek megadóztatásából. A reklámszövetség a kormányfőnek küldött levelében azt írta, hogy a szakma egyhangú véleménye szerint a reklámadó visszavezetése éppen a kívánatos gazdasági stabilizáció és növekedés ellen hat és a jelentősen növekvő költségek, az elszabaduló infláció és a bizonytalan piaci kilátások láthatóan a hirdetési büdzsék jelentős csökkenését eredményezik, zsugorítva az amúgy sem erős pénzügyi eredményeket felmutató reklám-és médiaipar megadóztatható árbevételeit, sőt nagyon sok piaci szereplő profitabilitását negatívba taszítva. Emellett arra is felhívtáka  figyelmet, hogy az iparág reklámadóval való terhelése kontraproduktívan hat a gazdasági stabilzációra, a gazdasági fejlődésre és a GDP-re.