Az Osztrák-Magyar Monarchia tizenkét katonájának maradványait találták meg az olasz Alpokban

Az Osztrák-Magyar Monarchia tizenkét katonájának maradványait találták meg az olasz Alpokban

IV. Károly magyar uralkodó látogatása az isonzói csaták helyszínén 1918-ban. Előtte Kratochwill Károly ezredes (Fotó: Fortepan/Szémán György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák-magyar haderő tizenkét katonájának maradványait tárta fel a trentinói örökségvédelmi hivatal egy tömegsírban az olaszországi Tonale-hágó fölött - írja az olasz Repubblica.it.

A hvg.hu által is idézett régészeti feltárás annak a Sergio Boemnek a jelzése alapján indult, aki bizonyos Ubaldo Ingravelle unokája, aki az első világháborúban az olasz Valcamonica zászlóalj tisztje volt. A tiszt egy naplót hagyott maga után, amelyben beszámol egy tömegsírról, amelyben több tucat első világháborús holttest fekszik. A katonák az osztrák-magyar haderő által indított úgynevezett lavina hadműveletben (másnéven Tonale offenzíva) haltak meg, a művelet 1918. június 13-án indult. Boem állhatatossága nyomán bizonyosodott be, hogy a hágó egyik bombatölcsérében tizenkét elesett katona maradványa fekszik.

A holttestek szabálytalan elrendezésben helyezkednek el, mellettük a felszerelésük darabjai, csizmák, csúszásgátlók, gázálarcok, egyéb eszközök találhatók. Három fémlemezből készült tárolót is találtak, ezekben az elhunytak dokumentumai vannak, ám a megyei hivatal szerint elég rossz állapotban vannak, így kicsi az esély rá, hogy kiderüljön belőlük az elhunytak kiléte.

A maradványokat fizikai antropológiai vizsgálatnak vetik majd alá, majd a hadisírgondozó Onorcaduti bizottság az osztrák hadisírgondozó hivatallal, a Fekete Kereszttel együttműködésben egy katonai temetőbe helyezik el őket. A helyszínen készült videót ide kattintva tudják megnézni.