Elaltatott titkos társaság – Itt az Időgép

Elaltatott titkos társaság – Itt az Időgép

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első péntekje, akkor Időgép! A Magyar Hang történelmi melléklete ezúttal a következő témákat kínálja:

Mi volt az a Magyar Testvéri Közösség? Valódi összeesküvő csoport vagy hasonlóan gondolkodó értelmiségiek laza szövetsége? Akárhogy is, az 1947-re megizmosodó kommunisták a Független Kisgazdapárt ellehetetlenítésére használták fel a csoportot. A téma szakértőjével, Szekér Nóra történésszel beszélgettünk.

Szálasi úgy jön, mintha menne. Vagy úgy megy, mintha jönne? Pethő Tibor írása a három számot megért, a nyilas időkben csodával határos módon egy időre lapengedélyt kapott Pesti posta című vicclapról és később törvényszerűen bekövetkezett beszántásáról.

Mi történt Makón 1944-ben? Ballagó diákok vagy antiszemita gyújtogatók áldozatául esett a város három, 1945-ben újra használatba vett zsinagógájának egyike? Az alig néhány nappal korábban lezajlott kunmadarasi pogrommal is összefüggést mutató témát Pelle János járja körül.

Kép anatómiája sorozatunkban ezúttal az 1987-es nagy budapesti havazást idézi meg Makrai Sonja, de szó esik a közellátást forradalmasító közértekről és a Blaha Lujza téri egykori sajtópalota máig ki nem állított, különleges falfestményéről is.

Most is találtunk egy érdekes tárgyat: Ficsor Benedek a (hideg)háborús uszítók felettébb plasztikus és szenvedélyesen megrajzolt portréit tartalmazó
Atombombás gyújtogatók című kötetről ír.

Címkék: Időgép