Egy mondat a jogállamról

Egy mondat a jogállamról

Karácsony Gergely főpolgármester (k) a Városházán 2022. május 25-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem a belpolitikai szereplőknek kell ítéletet mondani abban, hogy Magyarország jogállam-e vagy sem, hanem meg kell tudnunk győzni az európai uniós döntéshozókat arról, hogy Magyarország jogállam, és hozzá tud jutni ezekhez a forrásokhoz – ezt mondta néhány napja a 444.hu beszámolója szerint Karácsony Gergely főpolgármester a függőben lévő uniós pénzekről, amikor Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszterrel együtt részt vett egy önkormányzati konferencián.

Elgondolkodtató, különös mondat. Elöljáróban érdemes rögzíteni, hogy teljesen normális, ha az ellenzéki vezetésű Budapest a Magyarországnak bizonyos feltételekkel járó, egyelőre beragadt uniós források megszerzésében a kormány szövetségese kíván lenni, ahogy arról Karácsony Gergely beszélt. Hiszen az országnak, benne a fővárosnak égető szüksége lenne ezekre a pénzekre a mostani válságos időkben. De vajon létezik-e olyan ok, ami miatt zárójelbe érdemes tenni a magyar jogállamiság kérdését? Értem én, hogy ahogy a teljes önkormányzati szféra, a főváros is kiszolgáltatott helyzetben van, a kormány bármikor sújthatja olyan újabb elvonásokkal, amelyek csődbe vihetik. Ez viszont összefüggésben van a jogállamisággal: a rendeleti kormányzás extra lehetőséget nyújt a hatalmi visszaélésekre, a jogbiztonság maradékának felszámolására.

Nem kell feltétlenül megzsarolni, a főpolgármester a saját jól felfogott érdekében is juthat arra a következtetésre, hogy a brüsszeli döntéshozókat neki is érdemes győzködnie arról, megnyithatják a pénzcsapokat, hazánkban a jogállamisággal nincs nagy gond. Hiszen akkor talán Budapest pénzügyi mozgástere is megnő. Vagyis: a lényeg, hogy jöjjön végre a pénz, a jogállami garanciák, a korrupciós kockázatok másodlagosak.

Ám ha így van, jó lenne mindezt egyenesen a választókkal is közölni. A tisztánlátás ugyanis olyan, mint az uniós forrás vagy a jogállamiság: nemzeti érdek.

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.