Démonok között

Démonok között

Stacey Halls: Mrs. England

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Familiárisok és A lelenc című kötethez hasonlóan Stacey Halls legújabb könyve, a Mrs. England központi szereplője is egy bonyolult múltú nő. Az Edward-kori Angliában játszódó történet 1904-ben kezdődik, amikor Ruby May, a tekintélyes Norland College-ban képzett dadus megtudja, a család, amelynek dolgozik, Amerikába költözik. Rubyt felkérik, hogy tartson velük, de visszautasítja a lehetőséget, mondván, nem lehet túl messze a testvéreitől.

A kietlen yorkshire-i lápvidék lesz az új otthona, ahol egy befolyásos gyapotgyáros dinasztiából származó gazdag házaspár négy gyermekére kell vigyáznia. A fiatal nő egy rejtélyekkel teli, fullasztó közegbe kerül: a családfő sokkal nagyobb figyelmet szentel a gyermekeknek, mint a titokzatos és távolságtartó Mrs. England, aki ideje nagy részét hálószobájának magányában tölti. A nevelőnő egyre kényelmetlenebbül érzi magát, de nem engedheti meg magának a távozást: munkáltatója, a norlandi intézet nem nézi jó szemmel a felmondásokat, de Rubynak kétségbeesetten szüksége van a pénzre is, hogy hazaküldhesse azt nélkülöző családjának.

Megpróbálja félretenni kételyeit, és nélkülözhetetlenné válni az elbűvölő és barátságos Mr. England számára. Ám minél tovább él Ruby Englandékkel, annál inkább gyötörni kezdik saját életének fájdalmas emlékei. Rá kell döbbennie, nem létezik tökéletes család. A Charles és Lilian England közötti feszültség nemcsak Ruby, de a gyerekek lelkiállapotára is nagy hatással van. A nevelőnő saját személyes traumája miatt mindent megpróbál elkövetni, hogy megvédje a gyerekeket, de közben saját démonaival is meg kell küzdenie.

Ahogy haladunk előre a történetben, úgy hatalmasodnak el az olvasón a nyomasztó kérdések: Ruby miért nem hajlandó megnyitni az apjától kapott leveleket? Miért fél annyira attól, hogy lefényképezik? És mi a valódi oka annak, hogy nem akarja elhagyni az országot?

A szerző remekül használta fel történetéhez az előképeket, a Jane Eyre, A Manderley-ház asszonya és A csavar fordul egyet című művek nőalakjait. Bár a történet lassan bontakozik ki, mégis hátborzongatóan lebilincselő és kifinomult történelmi regény a Mrs. England, mely nemcsak az Edward-kori társadalomról fest őszinte képet annak minden osztálykülönbségével és nemek közötti egyenlőtlenségével együtt, de a jelenünk problémáira is rávilágít.

Stacey Halls: Mrs. England. Ford.: Simonyi Ágnes. 21. Század Kiadó, 2022. 4990 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/33. számában jelent meg augusztus 12-én.