Az a fura kisvasút és a minden hájjal megkent Orbán Viktor

Az a fura kisvasút és a minden hájjal megkent Orbán Viktor

Zeimowit Szczerek: Via Carpatia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeretem, amikor lengyelek rólunk, magyarokról, és Magyarországról írnak. Életem egyik nagy olvasmányélménye volt például Robert Maklowicz gasztroújságíró Café Museum című könyve, amelyben szót ejt a magyar konyháról is, részt vesz mangalicatoron, eszik kakasherepörköltet Tapolcán, és közben fájóan találó, egyben szeretetteljes portrét fest arról, milyenek vagyunk. De érdekes volt annak idején Igor Janke Hajrá, magyarok! – Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével című, 2013-ban megjelent kötete is, amelyben a kormányfő karakterét és népszerűségét járta körül. Hogy Közép-Európa olyan szenvedélyes imádóiról és krónikásairól, mint Andrzej Stasiuk ne is beszéljünk: a lengyel író könyveit olvasva nagyon sok mindent megtudhatunk magunkról és szűkebb környezetünkről (miközben önkéntelenül is fel-felsóhajtunk, nekünk miért nincs ilyen, a régióban otthonosan mozgó, azt megérteni akaró szerzőnk).

Nagy várakozással kezdtem olvasni Ziemowit Szczerek Via Carpatia – avagy csavargások Magyarországon és a Kárpát-medencében című könyvét is. Annál inkább, mert a szerzőtől korábban megjelent Jön Mordor és felfal minket, avagy a szlávok titkos története című, lengyel fiatalok ukrajnai kalandozásait bemutató műve remek kis kötet volt.

Az érdeklődéssel itt sincs probléma: Szczereket őszintén izgatja Magyarország, próbál minél többet tudni róla és érteni belőle. Bejárja a magyar vidéket, különös tekintettel Felcsútra és környékére, nem győz álmélkodni a felcsúti kisvasúton, amelyre elmúlt tizenkét évünk szimbólumaként tekint. Megállapítja, hogy a történelmi Magyarország mind a mai napig karakteres egység: járjunk bár Erdélyben, a Délvidéken, a Felvidéken vagy az anyaországban, tudjuk, hogy (egykor) magyarlakta területen vagyunk. Megnézi Makovecz Imre templomát Csíkszeredában, a stadiont a kormányfő parasztháza mellett Felcsúton, és rövid (egyben kissé leegyszerűsítő és talán túlságosan is szarkasztikus) elemzést kínál az organikus építészet magyar atyjának munkásságáról. Ír a turáni gondolatról, Trianonról.

De leginkább Orbán Viktorról ír. „Nem tudom, talán egy kicsit Orbán Viktor megszállottja vagyok – vallja be. – Mint ahogyan mániákusan érdekel a régió többi, minden hájjal megkent politikusa is: Jaroslaw Kaczynski vagy Aleksandar Vucic. Mindazok, akiknek sikerült komplett országokat, teljes nemzeteket az ujjuk köré csavarniuk, méghozzá egészen másképpen, mint ahogy az a két háború között szokásban volt.”

Kifejezetten érdekes, amikor Szczerek Erdélyben kirándulva az orbáni Kárpát-medence-felfogásról töpreng. „Mámorosan grandiózus”, jellemzi azt a gondolatot, hogy a Kárpát-medence egyfajta vezető erejeként a trianoni határok megváltoztatása nélkül vehetjük át (részben) az irányítást akár elszakított területek fölött is, közben pedig rámutat: „az orbáni Magyarországnak saját magára nézve nincs egyéb ötlete, minthogy német autók összeszerelő-üzeme legyen, egy korrupt elittel, amely szorosan összefonódik az ország vezetőivel…”

A Via Carpatiát az ilyen, minket, életünket kívülről elemző részek teszik izgalmassá, míg egy sor – számunkra – triviális észrevétele Orbánról, politikai viszonyainkról nem tartogat túl sok újdonságot. Legalábbis a magyar olvasónak – a fülszöveg nem véletlenül szabadkozik szinte előre, hogy a mű alapvetően a lengyeleknek íródott.

Zeimowit Szczerek: Via Carpatia. Ford.: Grozdits Antal. Ampersand Kiadó, 2022. 4200 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/12. számában jelent meg március 18-án.