Az évtized végére elkészülhet a rák elleni oltás a BioNTech alapítói szerint

Az évtized végére elkészülhet a rák elleni oltás a BioNTech alapítói szerint

A német Biontech gyógyszergyártó központja Mainzban 2020. november 9-én. A Biontech és az amerikai Pfizer közös közleménye szerint kilencven százalékban hatásos lehet az általuk kifejlesztett kísérleti oltóanyag a koronavírus ellen, miután befejezték a vakcinával végzett klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisát. Azonban felhívják a figyelmet, hogy ez nem jelenti még azt, hogy küszöbön áll a vakcina tömeges, kereskedelmi forgalmazása (Fotó: MTI/AP/DPA/Arne Dedert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2030-ig elkészülhet a rák ellen kifejlesztett oltás a BioNTech alapítói szerint – írta a 444, egy BBC-s riportra hivatkozva.

Uğur Şahin és Özlem Türeci professzorok közösen alapították a BioNTech-et 2008-ban, szerintük a covid oltásokban is használt mRNA technológiát a rák ellen is hasznosítani lehet.

Korábban írtunk arról, hogy a Moderna szabadalomsértésért pereli a BioNTech-et és a Pfizert, a Moderna szerint az mRNA technológiájukat lemásolták. Erről bővebben az alábbiakban tájékozódhat:

 

 

 

 

 

Az mRNA, magyarul hírvivő RNS (RNS – Ribonukleinsav) egy DNS-hez hasonló szerkezettel rendelkező óriásmolekula. A technológiáról Tureci professzor a következőt nyilatkozta:

„Az mRNA tervrajzként viselkedik, ami megmondja a szervezetnek, hogy kezdjen el gyógyszert vagy oltást gyártani... abban az esetben, amikor oltásként használjuk, az mRNA »körözési plakát«-ként működik, a rák esetében olyan antigének termelődnek, amelyek megkülönböztetik a rákos sejteket a normális sejtektől.”

A kutatók szerint sok évbe fog telni a rák elleni oltás kifejlesztése, ezért óvakodnak attól, hogy konkrét dátumot tűzzenek ki a bevezetésére.

Címkék: rák, mRNS, Biontech