A Gazprom visszakéri az Északi Áramlat 1 gázturbináját

A Gazprom visszakéri az Északi Áramlat 1 gázturbináját

2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszakapná az Északi Áramlat 1 gázvezeték megjavított turbináját a Gazprom, továbbá fontosnak tartja jogilag megerősíttetni, hogy a berendezés nem áll szankciók alatt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint az uniós szóbeli biztosítékok erre nem elegendőek.

A Gazprom előzőleg arról számolt be, hogy a vezetékhez szükséges hajtómű Oroszországba szállítása jelenleg lehetetlen Kanada, az Európai Unió és az Egyesült Királyság szankciói, valamint a Siemens szerződéses kötelezettségeinek megszegése miatt. A Kreml szóvivőjétől kérdezték az MTI szerint, vajon ez azt jelenti-e, hogy az orosz gázipari vállalat nem hajlandó átvenni a berendezést. „Nem, a Gazprom nagyon szeretné megkapni ezt a turbinát. De nem a Gazprom vetette ki a szankciókat” – fogalmazott a szóvivő.

A szóvivő szerint eltérő lehet az EU és az Egyesült Királyság álláspontja. Rámutatott, hogy a turbinát a német Siemens brit leányvállalata szervizeli, brit törvények szerint, brit joghatóság alatt. „Tehát természetesen ebben az esetben a Gazpromot és hazánkat sújtó szankciók miatt a Gazpromnak be kell biztosítania magát és a tulajdonát. Mert ez a turbina a Gazprom tulajdona” – jelentette ki Peszkov.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.