A horvát kormányfő Kijevbe utazott

A horvát kormányfő Kijevbe utazott

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijevbe utazott vasárnap kora reggel Andrej Plenkovic horvát kormányfő – közölte a zágrábi kormány. Útjára elkísérte Gordan Grlic-Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter. A horvát kormányfő találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, az ukrán kormányfővel és a törvényhozás elnökével.

– Horvátország tudja, milyen katonai agresszió alatt állni, ezért továbbra is politikai, diplomáciai, pénzügyi, humanitárius, technikai és minden egyéb lehetséges támogatást megad Ukrajnának, valamint segítséget nyújt az ukrán menekültek ellátásában – közöle a miniszterelnöki hivatal. A megbeszéléseken az ukrán államvezetés tájékoztatja a horvát miniszterelnököt az orosz támadások által okozott pusztítások következményeiről, valamint megvitatják a további segítségnyújtás lehetőségeit és Ukrajna európai perspektíváját.

Plenkovic egy nappal az Európa-nap előtt utazott Ukrajnába, hogy kifejezze „szolidaritását és támogatás az ukrán hatóságok és a baráti ukrán nép felé, akik a brutális orosz agresszió áldozatai” – olvasható a közleményben.

A horvát miniszterelnök az orosz-ukrán háborút megelőzően, 2021 decemberében tett utoljára hivatalos látogatást Ukrajnában, 2021 augusztusában pedig az Európai Unió vezetőivel együtt részt vett a Krími-platform első, alakuló csúcstalálkozóján Kijevben.

(MTI)

Címkék: Andrej Plenkovic, Kijev