A magyar külügy beismerte, hogy schengeni vízumot adtak a fehérorosz diktátor emberének

A magyar külügy beismerte, hogy schengeni vízumot adtak a fehérorosz diktátor emberének

Vlagyimir Bazanov (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Bazanov a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője, és nem utolsósorban Lukasenka elnök belső körének tagja. Ilyenformán nem nagyon lenne esélye arra, hogy beutazhasson az Európai Unióba. Kivéve, ha a magyar külügyminisztériumtól kéri, mert a tárca a Szabad Európának beismerte, hogy őtőlük kapott Bazanov schengeni vízumot.

Bazanovot Csehországban kapták el pár napja, majd kiutasították. A cseh hatóságok azt közölték, hogy Bazanov magyar vízummal utazott. A prágai magyar nagykövetség nem tagadta a vízumkiadást, de több információval nem szolgált.

A külügyminisztérium most azt állítja, hogy Svájc nevében adták ki a vízumot. Ugyanakkor ez mit sem változtat azon, hogy azt a magyar hatóságok bírálták el.

Nem tudni, hogy Bazanov járt-e Magyarországon. A belarusz női fociválogatottat kísérte, Csehország előtt jártak Cipruson is, de Ciprus nem schengeni ország. A férfi a balti országok tiltólistáján szerepel. A Külügyminisztérium nem árulta el, hogy más fehéroroszok európai uniós beutazásában is segédkeztek-e, de azt elmondták, hogy olyannak nem adnak vízumot, aki az egész schengeni övezetből ki van tiltva.

(444)