A Roland Garrosról is lemaradhat Djokovic

A Roland Garrosról is lemaradhat Djokovic

Fotó: Novak Djokovic/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, nem az Australian Open volt az utolsó nagy teniszverseny az idén, amelyet Novak Djokovicnak ki kell hagynia, mert nem oltatta be magát – írja a 444.hu. A francia sportminisztérium hétfői közlése szerint ugyanis a világelső szerb teniszező oltás nélkül a francia nyílt teniszbajnokságon, a májusi Rolland Garroson sem vehet majd részt.

A francia sportminiszter, Roxane Maracineanu január elején még azt nyilatkozta, hogy Djokovic oltás nélkül is indulhat majd a párizsi tornán. A francia parlament viszont vasárnap megszavazta az oltási igazolványokra vonatkozó új törvényt, amelynek értelmében csak az léphet be a sportpályákra, mozikba, éttermekbe, tömegközlekedési eszközökre és hasonló helyekre, aki igazolni tudja, hogy be van oltva.

Az AFP francia kormányzati forrásokból arról értesült hétfőn, hogy minden profi és amatőr sportolónak, aki Franciaországban bármilyen sportversenyen indulni szeretne, kötelezően be kell oltatnia magát.

A következő nagyobb nemzetközi versenyeken, így a judósok Grand Slam-versenyén (február 5-6.) és a rögbisek Hat Nemzet-tornáján (február 5. - március 19.) már érvényben lehet a szabályozás, ami minden bizonnyal a júliusi Tour de France-ra is komoly hatással lesz: a tervezetben ugyanis a buborékrendszer eltörlése mellett (noha ez még nem teljesen eldöntött) az is szerepel, hogy a legutóbbi oltástól számítva legfeljebb hat hónap telhet el – tehát azok, akik 2021 decemberében vagy azelőtt kapták meg a legutóbbi oltásukat, nem biztos, hogy részt vehetnek a Touron – írta az AFP-re hivatkozva az Eurosport.

Novak Djokovic nemrég nem tudott részt venni az Austral Openen. Habár nem tudni, a szerb klasszis felvette-e a koronavírus elleni vakcinákat, az ausztrál teniszszövetség különengedélyt adott neki a részvételre. Ezt azonban a hatóságok nem fogadták el. A teniszező korábban már átesett a betegségen, ezzel az indokkal próbáltak neki menettéset szerezni. Végül bíróság vizsgálta, hogy megalapozott-e a bevándorlási miniszter azon döntése, mely szerint a teniszező nem léphet be az országba a védettség bizonyítása nélkül. Mint megállapították, a döntés jogszerű volt.

A melbourne-i karanténszállodában tartózkodó Novak Djokovic ügyvédei arra való hivatkozással fellebbezték meg a vízuma érvénytelenítéséről szóló döntést, hogy a szerb teniszező december 16-án kapta kézhez a pozitív covidtesztjéről szóló értesítést. 

Ehhez képest a pozitív teszteredmény kézhez vételét követő napokon a teniszezőnek sűrű programja volt. Aznap például maszk nélkül vett részt egy zárt térben rendezett panelbeszélgetésen, amit a saját jótékonysági alapítványa rendezett, emlékeztetett a Daily Mail. De december 17-én részt vett a belgrádi teniszszövetség eseményén is, ahol gyerekekkel fotózkodott, ugyancsak maszk nélkül.