Az oroszok szerint ukrán támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

Az oroszok szerint ukrán támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

Orosz páncélozott jármű a zaporizzsjai atomerőmű előtt a NAÜ szakértőinek látogatásakor, 2022. szeptember 1-jén (Fotó: Reuters/Alexander Ermochenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétszer is tűz alá vették az ukrán fegyveres erők vasárnap délelőtt folyamán a zaporizzsjai atomerőművet, összesen 14 lövedéket kilőve a létesítményre, amelyek közül kettő eltalálta az erőművet tápláló távvezetéket – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A háttérsugárzási szintje a tábornok szerint normális, a keletkezett károkat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a Roszatom szakértői mérik fel. Az MTI által is idézett Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Dnyipropetrovszk megyei Marhanec községből érkezett támadást az orosz tüzérség elfojtotta.

Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán hadsereg 12 rakétát lőtt ki a zaporizzsjai atomerőműre, amelyek közül hat a reaktor hűtőmedencéjébe csapódott be, kettő pedig a kiégett nukleáris fűtőelemek száraz tárolójába. A háttérsugárzás szintje Karcsaa szerint normális maradt. Ramzan Kadirov csecsen vezető egy videót tett közzé a Telegramon a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb támadásról, amelyet a felvett hang alapján csecsen harcosok készítettek az egyik épület emeleti ablakából.

Az Oroszország által megszállt ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek vasárnap ukrán nehéztüzérségi támadást a helyi hatóságok. Konasenkov a napi hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az orosz erők a Harkiv megyei Volcsanszk és Hatiscse közelében megsemmisítették az ukrán 40. tüzérdandár egyik alegységét, amely az oroszországi Belgorod megye lakott területeit lőtte. A lövegelhárító műveletben négy amerikai gyártmányú M777-es tarack üzemképtelenné vált és tíz ukrán katona életét vesztette. Ezen kívül mintegy száz ukrán katona és külföldi „zsoldos” elestéről számolt be különböző frontszakaszokról a szóvivő.

Az orosz légierő nagypontosságú csapása a tábornok szerint az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban lévő Kramatorszk térségében megsemmisített két HIMARS sorozatvetőt, Zaporizzsja városban pedig a Motor Szics üzem egyik műhelyét, amelyben az ukrán légierő gépeinek hajtómotorjait szerelték össze. Vlagyimir Rogov, a Mi Együtt Oroszországgal Mozgalom elnöke azt mondta, hogy a gyáregységben AI-450-es repülőgépmotorokat gyártottak, valamint alkatrészeket a török Bayraktar és Akinci drónokhoz. Az orosz légerő az elmúlt nap folyamán hat ukrán drónt és két Vilha-rakétát lőtt le.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes a Telegram-csatornáján vasárnap azt írta, hogy a súlyos harcok árán elfoglalt Mariupolban az eredtileg tervezett a három évnél hamarabb, két éven belül befejeződhet a többlakásos házak újjáépítése. Közölte, hogy a városban 28 ezer mintegy 1250 objektumot helyreállításán dolgozik, amit 150 ház esetében már elvégeztek A tisztségviselő szerint eddig 475 házba jutott el a hőszolgáltatás, az év végéig pedig ezer objektum bekötését tervezik, amit erősen akadályoz, hogy a városban erősen megrongálódott a hálózat a harcok során. A júliusban elfogadott terv értelmében az év végéig 90 szociális létesítményt állítanak helyre, új közlekedési csomópontot hoznak létre, beleértve a vasútállomást, a kikötőt és a villamosvonalakat.