Ázsiai férfit keresnek, továbbra is szökésben a Los Angeles megyei lövöldözés elkövetője

Ázsiai férfit keresnek, továbbra is szökésben a Los Angeles megyei lövöldözés elkövetője

Rendőrök a kaliforniai Monterey Parkban elkövetett lövöldözés helyszínén 2023. január 22-én hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Caroline Brahman)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elsődleges feltételezések szerint egy ázsiai férfi követhette el a helyi idő szerint szombat késő esti tömegmészárlást a Los Angeles belvárosától 7 mérföldre lévő Monterey Park kisvárosában – jelentette be a lövöldözés körülményeiről és a nyomozás állásáról tartott sajtótájékoztatón a Los Angeles megyei sheriff. Robert Luna ugyanakkor azt többször is hangoztatta, ez még csak egy halvány feltételezés. Később közzétettek egy körözési fotót egy férfiről, aki a kép tanulsága szerint egy idősebbnek tűnő ázsiai férfi.  

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy vajon gyűlöletbűncselekményről van-e szó. A hatóságok azt is nyilvánosságra hozták, hogy a kisvárosban megrendezett kínai holdújévi fesztivál hivatalos programjainak lezárulta után elkövetett ámokfutás tíz áldozata közül öt férfi és öt nő vesztette életét. Előbbiek közül az öt áldozat 30 és 50 év közötti volt.

A nyomozók ettől függetlenül továbbra is vizsgálják, hogy a kínai holdújév fesztiválnak köze lehetett-e, motiválhatta-e a lövöldözést. Ugyancsak vizsgálják, hogy a történtek kapcsolatban lehetnek egy közelben, Alhambrában 20 perccel későbbi lövöldözéshez, amelyben nem halt és nem sérült meg senki. Utóbbi helyszínen a beszámolók szerint egy ázsiai egy fegyverrel sétált be egy szórakozóhely táncterére, ám ott többen ráugrottak és kicsavarták a férfi kezéből a fegyvert; a gyanúsítottnak ugyanakkor sikerült elmenekülnie.

A fesztivál szervezői jelezték, hogy a köznyugalom miatt a helyi önkormányzat kérésére nem tartják meg az idén január 22-én érkező kínai holdújév vasárnapra betervezett eseményeit. A BBC hírei szerint a lövöldözés árnyékában két további kínai holdújév fesztivált is lemondtak Kaliforniában: az egyiket a Dél-Kaliforniai Egyetem, míg egy másikat a Los Angeles megyei Commerce kisvárosának bevásárló központja.

Joe Biden amerikai elnök részvétét fejezte ki az elhunytak családjainak. Twitter-bejegyezésében egyúttal jelezte, szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és arra buzdítja a közösséget, hogy kövesse a helyi tisztviselők és a bűnüldöző szervek útmutatásait.

A brit közszolgálati adó – amely percről percre tudósítást szentel az újabb amerikai tömeglövöldözésnek – összeszedte, hogy messze az Egyesült Államokban jut száz lakosra a legtöbb lőfegyver. Az összeállítás szerint 120,5 fegyver jut 100 főre Amerikában. A második Jemen (52,8 fegyver/100 fő), a harmadik megosztva Szerbia (39,1) és Montenegro (39,1). A top tízben Uruguay a következő (34,7) és Kanada (34,7), aztán Ciprus (34), Finnország (32,4), Libanon (31,9) és Izland (31,7) a sorrend.