Egyre több országban merül fel a negyedik oltás szükségessége

Egyre több országban merül fel a negyedik oltás szükségessége

A Seychelles-szigetek elnöke megkapja a Sinopharm oltását (Fotó: Facebook/GSA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Izraelben bejelentették, hogy megkezdik az egészségügyi dolgozók, illetve a veszélyeztetett csoportba tartozó emberek második emlékeztetőoltásának (vagyis összességében a negyedik oltásnak) a beadását, egyre több európai ország egészségügyi szakértői és politikusai vetik fel, hogy hamarosan szükség lehet az újabb oltási körre.

Arról még nem állnak rendelkezésre kutatási adatok, hogy a harmadik oltás meddig biztosít védettséget. Hiszen a legtöbb országban még nem telt el elég idő az emlékeztetőoltási kampány megkezdése óta – bár kivétel ez alól például Magyarország, ahol lassan fél éve adnak ismétlőoltásokat. Ugyanakkor az már egyértelmű, hogy a második oltás hatása négy hónap után drasztikusan esni kezd. Ez indokolta a harmadik oltásokat.

Egyre több egészségügyi szakértő helyezkedik emiatt arra az álláspontra, hogy valószínűleg a harmadik oltás hatása sem tarthat ennél tovább, így újra ismételni kell. Korábban a Pfizer igazgatója beszélt arról, hogy az omikron variáns miatt szükség lesz negyedik oltásra is, és ennek időpontját a mutáns immunmegkerülő képessége miatt valószínűleg előrébb kell hozni.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy a személyes véleménye szerint szükség lesz negyedik oltásra. Eközben az Egyesült Királyságban is azt mérlegelik a kormány egészségügyi tanácsadó testületének tagjai, hogy mikor lenne célszerű időzíteni a negyedik oltást (arról kevés kétség van, hogy előbb-utóbb szükség lesz rá).

A kérdés Orbán Viktor miniszterelnök minapi sajtótájékoztatóján is felmerült. Orbán meglehetősen elutasítóan reagált a felvetésre, bár a válaszán érződött, hogy erre még nem készítették fel a tanácsadók. Konkrétan azt mondta, hogy ő már nehezen adatná be magának a negyedik oltást, mert akkor „olyanok lesznek már az emberek, mint az ementáli sajt”. Pedig az eredetileg Sinopharm-vakcinával oltott idősek jelentős részében eddig csak egyetlen, bizonyítottan hatékony oltásdózis van, és jellemzően ők kapták meg a harmadik oltást a legkorábban.

(Politico)

Címkék: negyedik oltás