Elhagyta Oroszországot Navalnij közvetlen mukatársa

Elhagyta Oroszországot Navalnij közvetlen mukatársa

A Moszkva városi bírósága által közreadott képen Alekszej Navalnij ellenzéki politikus (b) egy üvegkalitkában áll perének tárgyalásán Moszkva városi bíróságán 2021. február 2-án (Fotó: MTI/AP/Moszkva városi bírósága)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhagyta Oroszországot Ljubov Szobol ügyvédnő, Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus volt közeli munkatársa - közölte vasárnap egybehangzóan az orosz állami RT televízió és a REN TV szórakoztató csatorna, valamint az ellenzéki hangvételű Eho Moszkvi rádió.

Maga Szobol a hírt nem erősítette meg, és politikai szövetségesei sem kívántak nyilatkozni az ügyben. A médiaértesülések szerint az ügyvédnő Isztambulba távozott a rá kirótt lakhelyelhagyási tilalom dacára.

Szobol mozgásszabadságát másfél évre korlátozta kedden egy moszkvai bíróság azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével részt vett a Navalnij szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében. Az ítélet értelmében este tíz és reggel hat között nem hagyhatja el a lakhelyét és nem utazhat el a fővárosból és Moszkvából sem. A 33 éves ügyvédnő, akit hónapok óta házi őrizetben tartanak, közölte, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet, de arról is beszélt az Eho Moszkvi adónak, hogy a verdikt még nem lépett hatályba, ami úgy értelmezhető, hogy módja van külföldre távozni.

Ljubov Szobol, aki a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnál (FBK) volt Navalnij munkatársa, jelöltként szándékozott elindulni a szeptemberben esedékes parlamenti választáson, ám kampányát kényszerűen felfüggesztette, miután a szervezetet a bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette és betiltotta. Oroszországban a szélsőséges szervezetek tagjai egy június elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítették passzív választójogukat, és nem indulhatnak jelöltként például a parlamenti választáson sem.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

 (MTI)