Észak-Koreának nem tetszik, hogy a Nyugat egyre több tankot küld Ukrajnába

Észak-Koreának nem tetszik, hogy a Nyugat egyre több tankot küld Ukrajnába

Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga egy csokor virággal a hanoi elnöki palotánál tartott fogadási ünnepségen 2019. március 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Pool/Luong Thai Linh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Ukrajna ellen indított provokálatlan orosz agresszióval, illetve az ezután Ukrajnának nyújtott nyugati támogatással kapcsolatban Észak-Korea viszonylag ritkán hallatta eddig a hangját, de az (természetesen) nyilvánvaló volt, hogy a sztálinista állam Oroszországot támogatja.

Most azonban Kim Dzsongil diktátor egyre többet szereplő, és sokak szerint a hatalom örökösének kiválasztott húga, Kim Jodzsong az észak-koreai állami hírügynökség által továbbított nyilatkozata szerint az Egyesült Államok „újra átlépte a vörös vonalat” azzal, hogy tankokat fog küldeni Ukrajnának.

Kim Jodzsong szerint Amerikának az a „rosszindulatú szándéka, hogy megvalósítsa hegemonikus céljait, és azért eszkalálja a proxiháborút, hogy ezzel elpusztítsa Oroszországot.” Egyúttal megvádolta a nyugati országokat, hogy romba döntik a világbékét és a regionális stabilitást azzal, hogy csillagászai összegeket érő katonai felszerelést küldenek Ukrajnába, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyják Oroszország biztonsági aggodalmait.” Egyúttal hozzátette, hogy Észak-Korea mindig is „egy lövészárokban fog állni” az orosz néppel.

Eközben Vlagyim Omelcsenko párizsi ukrán nagykövet bejelentette, hogy számos ország hivatalosan is megerősítette, hogy legalább 321 tankot fog küldeni Ukrajnába. A nagykövet nem részletezte, hogy pontosan mely országok hány és milyen típusú harckocsit küldenek, de az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott döntések értelmében ezek között lesznek amerikai, brit, német, lengyel és szlovák tankok is.

(CNN)