Háborús bűnöket kivizsgáló nemzetközi bíróság felállítását szorgalmazzák a csehek

Háborús bűnöket kivizsgáló nemzetközi bíróság felállítását szorgalmazzák a csehek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ünnepélyes zászlófelvonáson vesz részt az ukrán hadsereg által visszafoglalt Izjumban 2022. szeptember 14-én (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi különbíróság létrehozását szorgalmazta szombaton az Európai Unió jelenleg soros cseh elnöksége, miután ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak.

„Ilyen támadások a polgári lakosság ellen elképzelhetetlenek és visszataszítók a XXI. században” – írta a Twitteren Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, akinek az országa látja el jelenleg az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét.

„Nem mehetünk el szó nélkül a történtek mellett. Minden háborús bűnös megbüntetését akarjuk” – így a cseh külügyminiszter. „Különleges nemzetközi bíróság gyors megalakítását szorgalmazom” – tette hozzá.

Az ukrán hatóságok kedden jelentették be, hogy 450 polgári személy holttestére találtak rá tömegsírokban egy erdőben Izjum közelében, a maradványokon erőszakos halál és kínzás nyomai látszottak.

Több holttestet hátrakötött kézzel, egyet a nyakán kötéllel temettek el. Ezeket az emberek minden bizonnyal megkínozták és kivégezték – írta a Telegramon Oleh Szinyehubov, Harkiv megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman szerint „feltehetően több mint ezer állampolgárt kínoztak meg és öltek meg Harkiv megye felszabadított területein.”

(MTI)

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.