Kanadában elkezdik oltani az 5 évnél idősebb gyerekeket, Nagy-Britanniában ez valószínűleg jövőre tolódik

Kanadában elkezdik oltani az 5 évnél idősebb gyerekeket, Nagy-Britanniában ez valószínűleg jövőre tolódik

Influenza elleni védőoltás beadása (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A brit Sun bulvárlap megszerzett egy belső levelet, amelyben a bit gyógyszerfelügyelet (MHRA) illetékesei arról értekeznek, hogy a covidoltásokat 2022 tavaszán kezdik majd az 5-12 éves korosztálynak beadni. A brit egészségügyi szolgáltató erre bejelentette, hogy ők bármelyik pillanatban készen állnak az oltási kampány kiterjesztésére, amint az engedélyezés megtörténik.

Az Egyesült Királyságban szeptember óta oltják a 12-15 éves gyerekeket. Az amerikai FDA gyógyszerfelügyelet november elején engedélyezte az 5 évnél idősebb gyerekek oltását, így 28 millió újabb gyermek vált jogosulttá a covidoltásra. A Pfizer benyújtotta az engedélykérelmét erre a korosztályra vonatkozóan is az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA), döntés még nincs. Nem minden uniós ország vár az EMA-ra. Szlovákiában, illetve Ausztriában már oltanak kisiskolásokat is, általánosan a felnőtt vakcinadózis harmadával.

Kanadában pénteken engedélyezték az 5-11 éves gyerekek oltását, egyes tartományok pedig már be is jelentették, hogy felkészülnek a kampányszerű oltóprogramra. A gyerekek számára rendelt első Pfizer-szállítmány vasárnap fog Kanadába érkezni.

A klinikai vizsgálatok szerint a Pfizer oltása gyakorlatilag tökéletesen kivédi a gyerekekben a tünetes covidfertőzést. Az oltás mellékhatásprofilja ugyanolyan, mint a felnőtteknél, vagyis gyakorlatilag elhanyagolható a covid veszélyeihez képest. Ha eljön a lehetőség, ezért minden szülőnek erkölcsi kötelessége a gyermeke beoltatása.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában tett olyan kijelentéseket, ami szerint december közepére kiderül, hogy mikor kezdődik Magyarországon az 5 éves feletti korosztály oltása. Ebből arra is lehet következtetni, hogy a magyar hatóságok nem feltétlenül fogják megvárni az EMA határozatát.