Kína: az Egyesült Államok megfizet majd a téli olimpia diplomáciai bojkottjáért

Kína: az Egyesült Államok megfizet majd a téli olimpia diplomáciai bojkottjáért

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatót tart Pekingben 2021. december 7-én, miután az előző napon az Egyesült Államok bejelentette, hogy egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022. évi téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Peking ellenlépéseket helyezett kilátásba annak kapcsán, hogy Washington diplomáciai bojkottot jelentett be a jövő februárban, a kínai fővárosban sorra kerülő téli olimpiára. Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Kína határozott tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok felé a bojkott miatt. Hozzátette: amennyiben az amerikai fél kitart amellett, hogy politikai ügyet csináljon a pekingi téli ötkarikás játékokból, úgy Peking komoly ellenlépéseket tesz. A tervezett intézkedésekről a szóvivő további részleteket nem közölt, hangsúlyozta azonban: az Egyesült Államok megfizet majd a helytelen lépésért.

Csap úgy vélekedett: Washington ideológiai elfogultság, hazugságok és szóbeszédek alapján próbálja megzavarni az olimpiai játékokat, a bojkottal azonban csupán saját, ártó szándékát teszi világossá, tovább rombolva saját hitelét. A Fehér Ház hétfőn jelentette be, hogy egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a februári téli olimpiára és a paralimpiára az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen folyó „népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények” miatt. Kína rendszeresen tagadja az emberi jogi sérelmekről szóló vádakat, és a terrorizmus elleni küzdelemmel indokolja a területen alkalmazott intézkedéseket. Washington mindazonáltal támogatásáról biztosította az amerikai sportolókat, akik részt vesznek majd a játékokon.

Az Egyesült Államokhoz csatlakozva kedden Új-Zéland is bejelentette, hogy nem küld diplomáciai képviselőket a jövő évi eseményre.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.