Legmagasabb készültségben a szerb hadsereg

Legmagasabb készültségben a szerb hadsereg

Nehéz-teherautókkal zárják le az utat szerbek az észak-koszovói falunál, Rudarénál 2022. december 11-én (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább fokozódott az elmúlt hetekben tapasztalt feszültség Koszovó és Szerbia között. Alekszandar Vucsics szerb elnök a legmagasabb harci készültségbe helyezte a hadsereget a két ország közös határán kialakult helyzet miatt – számolt be több hírügynökség. Vucsics a BBC szerint arról beszélt, hogy minden intézkedést megtesznek a szerbek és Szerbia megőrzése érdekében. Milos Vucsevics védelmi minszter pedig úgy fogalmazott a Süddeutsche Zeitung szerint, hogy az intézkedés célja minden szerb polgárt megóvni a pogromtól és a terrortól.

A szerb elnök még vasárnap este küldte a koszovói határra a hadsereg vezérkari főnökét. A hadseregnek adott feladatok pontosak és világosak, és teljes mértékben végrehajtják azokat – mondta Mojsilovics tábornok az egyik helyi televíziónak nyilatkozva. Megítélése szerint a határon a helyzet bonyolult és összetett, ez megköveteli a szerb hadsereg jelenlétét az elkövetkező időszakban.

Beszámolók szerint vasárnap este lövések is dörgültek az észak-koszovói Zubin Potok városában, ahol a szerbek előzőleg úti blokádokat emeltek. Az incidens a KFOR békefenntartó erők egyik járőrének közelében történt, a körülményeket vizsgálják.

A szerb miniszterelnök, Ana Brnabics az előző héten arról beszélt, hogy Szerbia és Koszovó a fegyveres konfliktus szélére jutott.

Szerbia és Koszovó között utóbbi 2008-ban deklarált függetlensége óta váltakozó intenzitású a feszültség, Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét. A főként albán nemzetiségűek lakta Koszovó északi részén azonban jelentős számú szerb kisebbség él. Legutóbb az autók rendszerámtáblái miatt alakult ki konfliktus. Mint arról beszámoltunk, a pristinai kormány ugyanis úgy döntött, hogy rákényszeríti a helyi szerbeket, hogy a Koszovói Köztársaság által kiadott rendszámtáblát használják a jövőben, ha pedig ezt nem teszik, akkor a hatóságok akár el is kobozhatják a járművüket. A döntés hírére a helyi szerb rendőrségi vezető bejelentette, hogy a koszovói rendőrség szerb tagjai nem hajtják végre az utasítást, mire válaszul a koszovói belügyminiszter felfüggesztette állásából a szerb parancsnokot. A szerbek lakta Észak-Koszovóban pedig utcai barikádokat emeltek a szerbek. Az előzményekről további részleteket ebben a cikkünkben olvashatnak.