Megérkezett az első amerikai fegyverszállítmány Ukrajnába

Megérkezett az első amerikai fegyverszállítmány Ukrajnába

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (k) látogatást tesz a Donyeck térségben 2021. április 8-án. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre.
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombatra megérkezett Ukrajnába a 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag – közölte a kijevi amerikai nagykövetség.

Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. Az első szállítmánnyal – amely „fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak” – az éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben – írta a nagykövetség Twitter-posztjában.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter köszönetet mondott a szállítmányért.

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat – írta a dpa hírügynökség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: „Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására”. Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le „agresszív oroszellenes információs kampányukat”, ne járuljanak hozzá Ukrajna „militarizálásához” és ne „húzzák be” a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot.

Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a „kijevi rezsimet”.

Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről. (MTI)