Merényletet kíséreltek meg Erdogan ellen?

Merényletet kíséreltek meg Erdogan ellen?

Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Pool/Ettore Ferrari)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A török rendőrség egy robbanószerkezetet talált egy jármű alatt, ami azé rendőrtiszté volt, akinek Recep Tayyip Erdogan török elnök szombati tömegrendezvényén kellett volna szolgálatot teljesítenie – írja a török állami hírcsatorna, a TRT Haber nyomán a Bloomberg, amely szerint a bombát a délkelet-törökországi Mardin városában fedezték fel azelőtt, hogy a rendőrtiszt Siirtbe indult volna, vagyis abba a városba, ahol a tömegrendezvényt tartották.

A török kormánypárti média mindezt természetesen úgy értelmezte, hogy magát Erdogant akarták megölni, aki a végül mégis megtartott tüntetésen a Kurdisztáni Munkáspártot gyanúsította meg a merényletkísérlettel. „Ahogy a terrorszervezet vereségei növekszenek, ki tudja, milyen beismerésekre, árulásokra és aljasságokra derül még fény” – fogalmazott az elnök.

Erdogan egyébként az utóbbi hónapokban egyáltalán nincs könnyű helyzetben, már ami a belpolitikai viszonyokat illeti. Az ellenzéki pártok ugyanis egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak, hogy összefogjanak egymással, hogy a következő választáson legyőzzék Erdogant. Erre utalt nemrég a legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt elnöke, Kemal Kılıçdaroğlu, mikor kijelentette, hogy a török ellenzéknek a jövőben akár a kurdokkal is össze kellene fogni, hogy a következő választáson legyőzzék Erdogant, illetve az Igazság és Fejlődés Pártját (AKP).

Erdogan aggodalmát csak növelte, hogy ezután megszólalt az ellenzéki padsorokban ülő nacionalista Jó Párt (IYI) szóvivője is, aki egyetértett Kılıçdaroğluval. Vagyis úgy látszik, hogy a heterogén török ellenzéken belüli ideológiai ellentétek egyre inkább tompulnak, ami valóságos rémálom Erdogan számára, hiszen az AKP a sikerét az elmúlt évtizedekben többek között az ellenzéki megosztottságnak köszönhette.