Nem sok híja volt, hogy leálljon a vezetékes olajszállítás Oroszországból

Nem sok híja volt, hogy leálljon a vezetékes olajszállítás Oroszországból

A kőolajvezeték egyik felszíni szakasza Ukrajnában (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismeretlen tettesek megpróbálták felrobbantani az oroszországi Brjanszk városának közelében a Magyarországot is ellátó Barátság kőolajvezetéket – írja a hvg.hu egy orosz hírportál értesülése alapján. 

A támadók három, házi készítésű robbanószerkezettel próbálkoztak, a vezeték azonban nem sérült meg, viszont megrongálódott egy transzformátor állomás. A merényletet néhány nappal azt követően hajtották végre, hogy az EU-s tagállamok megállapodtak az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, amelynek részeként a tagországok az olajvezetékek kivételével leállítják az oroszországi kőolaj vásárlását. A több mint fél évszázada működő Barátság-vezeték az egykori szocialista országok egy részét látja el nyersanyaggal.

Áprilisban – ugyancsak Brjanszk közelében – diverzánsok felrobbantottak két olyan olajtározóközpontot, amelyben részben a Barátságból származó nyersanyagot tárolták – emlékeztet a hvg.hu.