Összecseréltek egy elhunyt és egy felgyógyult beteget egy szlovén kórházban

Összecseréltek egy elhunyt és egy felgyógyult beteget egy szlovén kórházban

Robert Golob szlovén miniszterelnök beszél az Olaf Scholz német kancellárral tartott sajtóértekezleten a berlini kancellárián 2022. július 12-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Fotó: Clemens Bilan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Danijel Besic szlovén egészségügyi miniszter és egy celjei kórház teljes vezetése lemondott, miután a közép-szlovéniai város kórházában összecseréltek két beteget, akik közül az egyik meghalt, de a tévedés miatt az életben maradt beteg családja gyászolta meg és temette el őt – jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

A két azonos korú beteget ugyanabból az idősotthonból szállították kórházba. Egyikük demenciában szenvedett, de a másikkal lehetett kommunikálni - mondta el az egészségügyi miniszter a kórház vezetésével tartott megbeszélést követően. Szavai szerint egyik beteg sem viselt karszalagot, ezért keverhették össze őket. A tévedés csak akkor derült ki, amikor a felgyógyult beteget visszavitték az idősotthonba – mondta el a tárcavezető.
A család a koronavírus-járvány miatt elrendelt szabályok miatt nem láthatta az elhunytat, akit elhamvasztottak.

A miniszter szerint a kórházaknak lehetővé kell tenniük, hogy a hozzátartozók ilyen körülmények között is láthassák szeretteiket, még akkor is, ha maszkot vagy védőruházatot kell viselniük, illetve koronavírus-teszten kell átesniük. Arról, hogy a tévedés miatt félre is kezelhették a betegeket, a miniszter nem akart találgatásokba bocsátkozni. Mint mondta, vizsgálatot indítottak az ügyben. A miniszter elfogadta a kórház vezetőinek lemondását, és felajánlotta saját távozását is.

Robert Golob kormányfő szerint viszont a miniszter nagyszerű munkát végez, és ha lemond, az gátolná az egészségügyben tervezett fontos reformok bevezetését, ezért nem fogadta el a lemondását. A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki az „elfogadhatatlan” incidens miatt, de úgy vélte, hogy a felelősök, vagyis a kórház vezetése már levonta a szükséges tanulságot, és távozott.

(MTI)

Címkék: lemondás, Szlovénia