Törökország mégsem akadályozza Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Törökország mégsem akadályozza Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

A török elnökség sajtóhivatala által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (Fotó: MTI/EPA/Török elnökség sajtóhivatala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törökország feloldotta a Finnország és Svédország NATO-tagság iránti kérelmével szembeni ellenvetését, megnyitva ezzel az utat a két ország előtt a katonai szövetséghez való csatlakozáshoz – írja a Hvg.hu a Politico értesülésére hivatkozva. 

A három ország vezetője kedden este írta alá az erről szóló közös nyilatkozatot Madridban, a NATO-vezetők csúcstalálkozója előtt.

„Külügyminisztereink háromoldalú memorandumot írtak alá, amely megerősíti, hogy Törökország a héten tartandó madridi csúcstalálkozón támogatni fogja Finnország és Svédország meghívását a NATO-tagságra” – áll Sauli Niinistö finn elnök közleményében. 

– A közös memorandum aláhúzza Finnország, Svédország és Törökország azon elkötelezettségét, hogy teljes támogatást nyújtsanak egymásnak a biztonságukat fenyegető veszélyekkel szemben. Az, hogy a NATO tagjaivá válunk, tovább erősíti elkötelezettségünket – tette hozzá.  

Ankara korábban azt kifogásolta, hogy Svédország és Finnország a török vezetés által terroristáknak tartott csoportokat támogatnak, többek között a Kurdisztáni Munkáspártot. 

A török vétó veszélye miatt a svéd kormány módosította terrorizmus-ellenes törvényét, és új nyomozást is indított a PKK tagjai ellen.