Újabb 16 évre ítélték Harvey Weinsteint

Újabb 16 évre ítélték Harvey Weinsteint

Harvey Weinstein (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A New York Times rendkívüli híre szerint az egykori mindenható filmproducert csütörtökön 16 évre ítélték Los Angelesben az általa elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. Ez már a második ítélet ellene: 2020-ban 23 évet kapott New Yorkban hasonló ügyek miatt. Harvey Weinstein ügye robbantotta ki 2017-ben a #MeToo mozgalmat.

A NYT szerint decemberben a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság esküdtszéke három vádpontban találta bűnösnek Weinsteint: erőszakos nemi erőszak, erőszakos orális közösülés és idegen tárggyal történő szexuális behatolás miatt. Mindhárom vádpont egy nőhöz kapcsolódott, akit a bíróság Jane Doe 1 fantázianéven emlegetett, és aki azt állította, hogy 2013 februárjában bántalmazták a szállodájában, amikor a Los Angeles-i Italia Filmfesztiválra érkezett a városba.

A 70 éves Weinsteint négy másik vádpontban nem ítélték el, és egy masszőrrel szembeni szexuális erőszak vádja alól felmentették. Az esküdtek nem tudtak dönteni a Jennifer Siebel Newsom dokumentumfilmes és Gavin Newsom kaliforniai kormányzó felesége által felhozott vádakkal kapcsolatos két vádpontban, és nem tudtak megegyezni Lauren Young modell és forgatókönyvíró által felhozott vádakkal kapcsolatos egy vádpontban sem.

A Los Angeles-i tárgyalást kezdetben szimbolikusnak tekintették, mivel Weinsteint New Yorkban már elítélték szexuális bűncselekmények miatt. Utólag kapott nagyobb jelentőséget, miután Weinstein fellebbezhetett az első ügyében.