Ukrajna szerint rossz áprilisi tréfa, hogy Oroszország került az ENSZ Biztonsági Tanácsának élére

Ukrajna szerint rossz áprilisi tréfa, hogy Oroszország került az ENSZ Biztonsági Tanácsának élére

Annalena Baerbock német külügyminiszter (k, balra) és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szót vált az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúval foglalkozó, miniszteri szintû ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. február 24-én, az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján. (MTI/EPA/Justin Lane)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy a felháborodás Kijevben, Oroszország lett ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke – írja a BBC. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 15 tagból áll, közülük 5 (Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország) állandó tag, a szervezet szabályai szerint a 15 tagállam rotációs rendszerben egy-egy hónapra tölti be a tisztséget.

Oroszország legutóbb 2022 februárjában elnökölt, éppen akkor, amikor teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

Ukrajna próbálta elérni a tagoknál, hogy blokkolják a folyamatot, de nem járt sikerrel. Dmitrij Kuleba külügyminiszter minden idők legrosszabb áprilisi tréfájának nevezte a fejleményeket, míg Mihajlo Podoljak, Ukrajna elnöki tanácsadója szerint a lépés a nemzetközi jog újabb „megerőszakolása”. – Egy olyan szervezet, amely agresszív háborút visel, megszegi a humanitárius normákat, megsemmisíti az ENSZ Alapokmányát és hanyagolja a nukleáris biztonságot, nem vezetheti a világ vezető biztonsági testületét – írta a politikus a Twitteren.

A történet külön pikantériája, hogy olyan ország vezeti áprilisban a Biztonsági Tanácsot, amelynek elnöke, Vlagyimir Putyin ellen nemrég adott ki nemzetközi elfogató parancsot a Nemzetközi Büntetőbíróság (igaz, ez utóbbi nem az ENSZ égisze alatt működik).