Zelenszkij „egyetlen centimétert” sem fog feladni a donyecki területekből

Zelenszkij „egyetlen centimétert” sem fog feladni a donyecki területekből

Dolina faluban lerombolt kolostor (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt hangoztatta, hogy egyetlen centimétert sem fog átengedni Ukrajna az orosz megszállóknak a jelenleg általuk ellenőrzött kelet-donyecki területekből. Az elnök szerint az ukrán felségterület teljes visszaállítása, illetve az orosz jóvátétel a béketárgyalások feltétele.

Az elnök szerint a megszállók továbbra is nagyon aktívak, több tucat támadást indítanak midennap, de eközben hihetetlenül nagy veszteségeket szenvednek. Zelenszkij szerint nagyjából 4 millió ukrán ember él jelenleg áram nélkül, 14 régióban és a fővárosban is.

Eközben az ukrán források szerint az orosz megszállók Herszonban továbbra is fosztogatnak és módszeresen rombolják az infrastruktúrát. Herszon az egyetlen regionális nagyváros, amelyet Oroszország képes volt elfoglalni, de az ukrán felszabadító erők egyre közelebb jutnak a város visszafoglalásához.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési információi szerint az oroszok a további ukrán előretörésre készülve mélyen a megszállt terükletek belsejében igyekeznek beásni magukat, és megerősített védelmi vonalakat alakítanak ki. A tankok ellen hatékony betonakadályokat, úgynevezett „sárkányfogakat” állítanak fel.

(Guardian)

Címkék: ukrajnai háború