Bezárásra készül a kedvelt Átrium, a dolgozók már felmondási idejüket töltik

Bezárásra készül a kedvelt Átrium, a dolgozók már felmondási idejüket töltik

Az Átrium (Fotó: Átrium Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy a következő hetekben az Átrium utolsó előadásait láthatják, akik jegyet váltottak rá. Az utolsó Az őrült nők ketrecét, az utolsó Igenist, az utolsó Isteni végjátékot... és így tovább. Nem tudjuk tovább tartani a színházat. A mai naptól az Átrium csapatának sok kiváló tagja a felmondási idejét tölti. Egytől egyig kitűnő emberek, akiket soha nem lenne szabad elküldeni, mert a színház nagyrészt miattuk olyan, amilyen. Köszönjük nekik – mást nem tudunk írni, mert nem lehet szavakkal kifejezni, amit most érzünk – közölte a kedvelt, független budai játszóhely csütörtök este a Facebook-oldalán.

Mint a színházi tao 2018-as eltörlésekor megírtuk, azok a magánszínházak, amelyek nem kapnak állami támogatást – az Átrium, a Rózsavölgyi Szalon, az Orlai Produkciós Iroda –, csak a jegybevételre, és az azután igényelhető taóra támaszkodhatnak, számukra a támogatás eltörlése a működés veszélyeztetését jelentheti.

A helyén létrehozott ún. „többlettámogatási” rendszerben egyetlen személy döntött a támogatások elosztásáról: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár – emlékeztetett az elmúlt napokban is több Facebook-posztban az Átrium, hangsúlyozva, hogy nekik ezekből nem jutott. Egyes magánszínházak megkapják a korábbi taotámogatásnak megfelelő összeget, mások meg egy fillért sem – írták.

Alföldi Róbert Isteni végjátékáról posztolva meg is kongatták már a vészharangot: „Amennyiben nem érkezik sürgős segítség az Átrium fennmaradásához, tényleg ez lesz a végjáték” – írták.

Arra is emlékeztettek, hogy tavasszal Fürjes Balázs fideszes képviselőjelölt még így méltatta őket, amikor látogatóban járt náluk: „Buda karakteres kulturális színfoltja az Átrium, sokféle színes, többnyire telt házas előadással. Van, aki rajong érte, van, aki kritikus vele - de egy nagyvárosban ez a természetes”.

Címkék: színház, Átrium