„Megmutatom neked az Óceánt”: Mészáros Lőrinc első feleségének kiállításmegnyitóján jártunk

„Megmutatom neked az Óceánt”: Mészáros Lőrinc első feleségének kiállításmegnyitóján jártunk

Joshi Bharat és Kelemen Beatrix 2021. november 11-én Bicskén, a Kultúrkúriában Kelemen Beatrix kiállításának megnyitóján (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különleges eseményen vehetett részt, aki e hét csütörtökének kissé csípősen hideg kora estéjén ellátogatott a Felcsúttal szomszédos kisváros, Bicske Kultúrkúria elnevezésű művelődési házába. Mi sem hagytuk volna ki ezt művészeti csemegét, hiszen nem akárki kiállítását nyitották meg e napon a városka önkormányzati fenntartású intézményében, hanem az ország leggazdagabb embere, Mészáros Lőrinc korábbi hitveséét, Kelemen Beatrixét.

Sőt, tulajdonképpen egy összművészeti tárlattal szembesülhettünk, hiszen egy páros kiállításra készült Bicske apraja-nagyja: a művésznőnek a helyi festővel, Ágh Gyula Mihállyal közös tárlata nyílt meg, ám Kelemen Beatrix nem csak a képeit állította ki, hanem képkeretbe foglalva, a festmények mellé lógatva a verseit is megtekinthette a közönség.

A megnyitó pillanataira várakozva több dolog is jelezte, hogy nem egy átlagos kisvárosi vernisszázson járunk. Egyrészt a csöppnyi kiállítóhelyen az asztalok úgy roskadoztak a cateringtől, hogy Cseh Katalin elszégyellné magát azok láttán, másrészt az eseményen tiszteletét tette Kelemen Beatrix poszt-Lőrinci korszakának celebkedvese, Joshi Bharat is.

Igyekeztünk még a megnyitó előtt a művésznővel interjút készíteni, ám azzal hárította el közeledésünket, hogy „nagyon kedves, de soha nem adok interjút”. Ennek némileg ellentmond, hogy Kelemen Beatrix a megnyitó után hosszasan interjút adott egy önkormányzati újság jól láthatóan lelkes munkatársának, ám a művészek már csak ilyen bohémek. Nyilatkozott viszont lapunknak a helyszínen Bálint Istvánné, Bicske fideszes polgármestere, aki másodállásban éppen a Kelemen Beatrix által tulajdonolt televízió-csatorna (a Life TV) igazgatóságában tevékenykedik. Bálint Istvánné arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e visszatetszőnek, hogy azon személy kiállításának ad helyet az önkormányzat egyik intézménye, akinek ő, a polgármester a beosztottja, azt válaszolta, hogy ő nem beosztottja Mészáros Lőrinc korábbi nejének, csak „igazgatói tanács tag” (helyesen: igazgatósági tag) a cégben, melynek Kelemen Beatrix a tulajdonosa. (Az igazgatósági tagokat a tulajdonos (részvényes) nevezi ki, állapítja meg tiszteletdíjukat és hívhatja őket vissza.) A városvezető azt is elárulta a Magyar Hang faggatózására, hogy a kiállítás önkormányzati helyszínét a társkiállító, Ágh Gyula Mihály kérte, és ugyancsak ő kérte fel Kelemen Beatrixot is a tárlaton való részvételre.

A vernisszázst Bálint Istvánné nyitotta meg, aki beszédében többször is csak „Beus”-ként hivatkozott Kelemen Beatrixra. A polgármester elmondta, hogy bár a két művész már Bicskén is többször tartott közös kiállítást, ez a mai mégis egy különleges alkalom. Bálintné a művészekhez fordulva úgy fogalmazott, hogy a kiállított festmények mindegyike „egy aprócska részlet belőletek, de nekünk, befogadóknak ez örömöt okoz”. A fideszes városvezető méltatta a korábbi Mészáros Lőrincné (Beus) széleskörű művészeti érdeklődését, kiemelve, hogy a Life Tv tulajdonosa nem csak a festészeten, de a szobrászaton, a korongozáson és a versíráson keresztül is megmutatta már magát, Ahogy a polgármester fogalmazott: „az érzéseid bújnak ki a kezed alól”. Bálint Istvánné Kelemen Beatrix (Beus) felé fordulva leszögezte: „a te érzéseid töltenek fel bennünket”. Sőt, a polgármester még olyan bensőséges titkot is megosztott kendőzetlen őszinteséggel az ő és a festő-költő-szobrász-korongozó-tévétulajdonos-üzletasszony viszonyáról a kiállításmegnyitó közönségével, hogy „szeretem, amikor megszületik egy versed és megosztod velem”.

Ezt követően az est főszereplője lépett a mikrofon elé és elszavalta a „Létezésünk csodája” című versét. Kelemen Beatrix azt is elárulta a publikumnak, hogy ez az „egyik legelső” verse, melynek „van egy különös energiája”. Azt nem tudjuk, hogy az eseményen jelen lévő új kedves, Joshi Bharat hogyan érezte magát a leplezetlenül szerelmes költemény – mely ráadásul „az egyik legelső” – elhangzása közben, mert nem tudtunk őrá figyelni, annyira lebilincselő volt a szerző előadásmódja.

A verset – a költő előadásában – megörökítettük, itt tudja meghallgatni:

A Bödőcs-i esztétikával bíró mű végighallgatása közben értettük meg, hogy miért „Fénnyel járok benned” a tárlat címe. Ez a sor ugyanis szerepel a poéta fenti versében. Nem tiszta, hogy a költemény címe „Létezésünk csodája”, avagy „Létezésünk”, ugyanis a szerző a kiállításon a szavalat alkalmával az előbbi címen hivatkozott rá, ugyanakkor a képkeretben ugyanezen a tárlaton kiállított versek között is megtaláltuk, ott pedig az utóbbi címmel szerepelt. A kiállításműfaj fontos újításaként fogható fel egyébként, hogy a nonfiguratív festmények között Kelemen Beatrix kiállította bekeretezett, kézzel, sajátos helyesírással írt műveit is. Az érintett költeményt itt írásos formában is megosztjuk, fotóinkat a további kiállított, bekeretezett versek kéziratairól („Barlang”, „Jössz-e”, „Ki ölel engem?”) megtalálja a képgalériánkban a cikk végén.

Mészárosné Kelemen Beatrix: Létezésünk csodája
Van valami Isteni
abban ahogyan a fényed
betölti Lényem.
Megmutatom neked az Óceánt!
szavak
Mondatok
S minden ami itt „csak” van
nélkül
Fénnyel járok benned
Járom át a fáradtságod,
bánatod, fájdalmad
Örömöd, Boldogságod.
Mindennapjaid mindenét.
Szivárványhíd a Szívünk.
Átível
Áthidal
Lakozik
Megőriz Szerelmem.

Kelemen Beatrix képzőművészeti alkotásairól elmondható, hogy meglehetősen modernek, már-már merészek, nonfiguratívak, azokon rendszerint egy-egy szín dominál, és az ecsetvonások jellemezően egy irányba mutatnak. A festmények beszédes címűek, a művész le sem tagadhatná feminin princípiumát, ilyen formán a művek egyfajta kiáltványok is az óvodások nemváltására készülő genderlobbi ellenében: „Fogantatás”, „Nő, „Ég-Föld”, „Felemelkedés”. A tárlat fájóan kevés ideig, csupán két hétig (november 25-ig) látogatható és tekinthető meg a Bicskei Kultúrkúriában.

Képgalériánk a vernisszázsról: