Milyen is a Z-generáció? A Friss Húson kiderül ez is!

Milyen is a Z-generáció? A Friss Húson kiderül ez is!

Szőke Abigél Az elveszíthető dolgok szeretete című filmben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Milyen is ez a Z-generáció? Nemzedéki játékfilmekből szerencsére nem volt hiány az elmúlt években, Reisz Gábor férfiszemszögből készült nagyjátékfilmjeire (VAN, Rossz versek) Grosan Cristina kontrázott rá egy nőivel (A legjobb dolgokon bőgni kell). Most pedig Jancsó Miklós és Mészáros Márta unokája, Ladányi Jancsó Jakob sűríti húsz percbe mindazt, ami erre a nemzedékre jellemző: hősnőnk keresi magát és határait feszegeti, míg barátja a történet szerint tipikus „óriáscsecsemő”. Mennyire lesznek hasonlóak az előző évtized fiataljaihoz, mennyire mások már? A X. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon kiderül ez is, itt mutatják be ugyanis Az elveszíthető dolgok szeretete című filmet. A kerek évfordulós rendezvény június 2. és 8. között tartják, a Toldi Mozi mellett idén a Városháza udvarán.

A magyar és nemzetközi versenyprogram mellett tematikus blokkokkal, illetve a most elindított Friss Csillag programmal készülnek. Utóbbi keretében fiatal színészek munkásságára fókuszálnak, első alkalommal a Gólyatáborban és a Rossz versekben is látható Nagy Katicára, illetve a Guerilla és A besúgó színészére, Váradi Gergelyre. (Utóbbival nemrég interjúztunk is.) Mindketten láthatóak lesznek a versenyprogramban is. Nagy Katica feltűnik például Gyimesi Domonkos Köszönöm, hogy maradtál című rövidfilmjében egy stoppos lányt alakítva, aki váratlanul felkavarja az őt kocsijába felvevő srác (Major Erik) érzéseit. Pedig a fiú épp úton van, hogy először találkozzon a lánnyal, akivel online összejöttek. A színésznő szerepel Budavári Balázs Perfect Match című filmjében is, míg Váradi a Szelestey Bianka rendezte Hajszálrepedésben. A film egyenesen Cannes-ban debütált, a rendezőnő pedig úgy foglalta össze a történetet a Film.hu-nak: „Az első, ami megjelent a fejemben, egy hajszárítós jelenet volt: nagyon szűk közeli egy lányról, ahogy szárítja a haját és repkednek körülötte a tincsek. Az arcának csak kis részleteit látjuk, nem tudjuk még, hogy ki ő, de fájdalmas a tekintete. Körülötte mozgolódik egy fiú, akiről kiderül, hogy egy bőröndöt pakol össze, mert éppen elhagyja a lányt. A filmben ebből a hajszárításból született meg a szakítás pillanata. Az esti rutin közepén az egyikük elhagyja a másikat.”

Nemcsak fiatal színészek mutatkozhatnak be, nyolcadik alkalommal megrendezik a Friss Pitch nevű pitchfórumot is, olyan pályakezdő rendezőknek lehetőséget biztosítva, mint Bagota Béla (Piknik), Villányi Dániel (Szerbusztok gyerekek) vagy Hatházi Fanni (Szaunavilág). A magyar versenyprogramban ott lesz a tavalyi Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is díjazott Horesnyi Máté (A kisebbik rossz), de visszatér az Anyák napjával sokakhoz eljutó Vermes Dorka (Alba Vulva), ahogy Turai Balázs (Amok), Füzes Dániel (Hogy ne győzzünk), Olasz Renátó (Ártatlan szemmel) és Kerékgyártó Yvonne (Egy csapat vagyunk) is. Új filmmel jelentkezik a korábban az Oscar-shortlistig jutó Bucsi Réka (Intermission), illetve a Hármasbannal Halász Juditot és Bálint Andrást korábban újra összehozó Lengyel Balázs (Gyere) szintén.

Hagyományosan érkezik egy horror, illetve egy queer válogatás is, továbbá lesz beszélgetés a zöld filmkészítésről, ahogy az új streaming-platformokról és avatárokról, androidokról, VR-szemüvegekről is. Lesz egy sportfilmes válogatás, az országfókuszban pedig Ausztria áll, az elmúlt évek nagyszerű osztrák rövidfilmjeinek bemutatása mellett egy produceri találkozóval is.

A nemzetközi versenyfilmek mezőnyében szintén izgalmas alkotók térnek vissza. A vetítések olyan blokkokra bomlanak, mint A család kicsi kincsei, az Elengedések vagy a Szép új világ. Nagyon színes válogatást kapunk most is, lesz például iráni alkotás (Mahboobeh Kalaee – The Fourth Wall), ahogy francia (Noémie Merlant – Shakira), kanadai (Kevin T. Landry – Woodpecker) vagy görög (Sofia Georgovassili – Memoir of a Veering Storm) szintén. Kifejezetten megindítónak ígérkezik Nyima Cartier francia rövidfilmje, az A Quiet Man, amiben az üzleti szférában dolgozó Pierre rágódik azon, mit tegyen, amikor aznap elbocsátott kollégáját látja órákig ülni egy padon. Mi tegyen? Mit tehet egyáltalán érte? Szintén izgalmasnak ígérkezik François Vacarisastól a Bluestar, amiben Tom és Kevin egy családirtás helyszínét készül felkeresni. Mi vár ott rájuk, mire kell rádöbbenniük? A francia-belga produkció nem tűnik könnyű néznivalónak.