Turai Balázsé lett a legjobb rövidfilm Annecy-ban

Turai Balázsé lett a legjobb rövidfilm Annecy-ban

Jelenet Turai Balázs Amok című rövidfilmjéből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Turai Balázs rendezte Amok lett a legjobb rövidfilm a 61. Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon. A filmről nemrég mi is írtunk, a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon vetítették a Candide alkotójának izgalmas, sokrétű alkotását. Turaival korábban interjúztunk is, többek között arról beszélt lapunknak: „Az volt a kísérlet, hogy csináljuk most, amit Voltaire tett az ő idejében. Ugyanazt az algoritmust megpróbáltuk lefuttatni, Candide-ot körbeküldve a világban, megmutatva, mi mindennel találkozhat ennek során. Nem az volt a cél, hogy ez provokatív legyen. Az viszont, hogy megosztó egy téma, mi pedig reagálunk rá, tök jó és normális.”

A 14 perces, pszicho-komédiaként emlegetett Amok főhőse Clyde, aki elveszti menyasszonyát és vonzó külsejét, majd kénytelen szembenézni legbelsőbb démonaival. Ahogy a filmről írtuk: „Az Amok rá jellemző módon kaotikus és eszeveszett lett, a történet felfejtésével nem feltétlenül érdemes vesződni – illetve hát bele lehet látni rengeteg mindent. Negyed órányi gegparádéra érdemes készülni Batman-nel, törpékkel és pszichológusnak állt majommal, meg mindennel, amit csak el tudunk képzelni.”

Turai többször próbálkozott Magyarországon, mégsem kapott az Amokra állami támogatást. Végül a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) ítélt meg neki 2020-ban 130 ezer lejnyi (akkori árfolyamon 9,5 millió forintos) támogatást, így elkészülhetett a film. Turai korábban Kreif Zsuzsannával közösen készítette el a Candide-ot, a sorozatnak sem volt könnyű útja. Később a Róma bukása szintén izgalmas, szatirikus alkotás lett, emellett hozzá kötődik az Oligarchia websorozat és a Hungarophilia projekt is.

Az Annecy-i Filmfesztivál nagyjátékfilmes mezőnyében Amandine Fredon és Frédéric Maire közös munkája, a Little Nicolas nyert. Francia filmről van szó, eredeti címe Le petit Nicolas: Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux? (A kis Nicolas: Mire várunk, hogy boldogok legyünk?), és a hatvanas évek Párizsába repíti vissza a nézőt. A film Cannes-ban debütált, francia országos bemutatója októberre várható.

A zsűri díját nagyjátékfilmes kategóriában Alain Ughetto és a No Dogs or Italians Allowed kapta, illetve kiemelték még Signe Baumane-tól a My Love Affair with Marriage című produkciót is.

Szintén kiemelte a zsűri a magyar származású, elsősorban zeneszerzőként ismert Pierre Földes első nagyjátékfilmjét. A Blind Willow, Sleeping Woman (Saules aveugles, femme endormie) megindító történet egy elveszett macskáról, egy nem túl ambiciózus banki alkalmazottról, frusztrált feleségéről és a Tokiót fenyegető földrengésről. A film Murakami Haruki novellái alapján készült.

A rövidfilmes mezőnyből a zsűri díjazta még Spela Cadeztől a Steakhouse-t, illetve Yoriko Mizushiritől az Anxious Body-t. A televíziós produkciók közül Sara Gunnarsdottir munkája, a My Year of Dicks kapta a fődíjat.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.