Elveszítheti a tengereit Ukrajna

Elveszítheti a tengereit Ukrajna

Árpával töltik meg a teherautót Odesszában (Fotó: Reuters/Pavlo Gonchar/SOPA Images)

Felerősödtek az orosz támadások az utóbbi hetekben Odessza és Mikolajiv ellen, amiből sokan arra következtetnek, hogy Moszkva szárazföldi folyosó kialakítására törekszik a Dnyeszter Menti Köztársasággal. Ez egyben azt is jelentené, hogy Ukrajna innentől tengerparttal nem rendelkező országgá válna, amely – a Donyec-medence elvesztésével együtt – természetesen jóval kisebb lenne a mostaninál. Ám olyan hangok is akadnak, amelyek szerint az oroszok célja valójában az ukrán búzaexport akadályozása, hogy ezzel pénzügyileg nehezebb helyzetbe sodorják Kijevet, illetve hogy az élelmezési válság fokozásával nyomást gyakoroljanak a világ vezető országaira.

Ami a fekete-tengeri helyzetet illeti, jól ismert, hogy az oroszok még hónapokkal ezelőtt blokádot húztak az egyetlen, ukrán kézen maradt tengerparti szakasz elé, ahonnan így az ukrán szállítóhajók nem tudnak elindulni a Dardanellák felé. Mint az elmúlt héten kiderült, Oroszországnak összesen hat, rakétakilövésre alkalmas hadihajója van állandó harckészültségben a Fekete-tengeren. Míg korábban az ukrán haderő déli hadműveleti parancsnoksága még csak három hajóról és két tengeralattjáróról adott információt – ezek legalább 30 Kalibr rakétával vannak felszerelve – addig most már tudvalevő, hogy a plusz három hajóhoz még egy tengeralattjáró is csatlakozott. A fekete-tengeri kikötőkben persze jóval több orosz hajó lehet még, becslések szerint az orosz flotta akár két tucat hajóval is rendelkezhet itt.

• Fel lehet törni az orosz tengeri blokádot?
• Életképtelenné tennék Ukrajnát?
• Mi várható a Donyec-medence elfoglalása után?

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!