Alacsony kezdőbér, még rosszabb kilátások a pedagóguspályán

Alacsony kezdőbér, még rosszabb kilátások a pedagóguspályán

Gyerekek tanulnak a pedagógussal (Forrás: Shutterstock)

Egy diplomás fiatal egy nagy nemzetközi techcégnél, egy kisebb budapesti reklámügynökségnél vagy egy állami cégnél már 8–10 év után is annyit kereshet, mint egy átlagos gimnáziumi tanár a nyugdíj előtt. És itt még csak nem is legjobban kereső műszaki vagy informatikus végzettségű szakemberekről van szó – ezt igazolják vissza a Magyar Hangnak nyilatkozó diplomások beszámolói. Még az a harmincas éveiben járó építész is több pénzt visz haza egy tanárnál, aki a kevéssé jól fizető nonprofit szektorban helyezkedett el, és úgy látja, aránytalanul keveset keres.

Nem csupán a pedagógus szakszervezetek szubjektív véleménye lehet az, hogy a pedagógus pálya nem vonzó: míg az előző tíz évben mindig 5000 feletti volt a pályára lépők száma, 2020–2021-ben már csak kétezren léptek a diploma után pedagógiai pályára. Ráadásul a kétéves gyakorlati időt lezáró minősítő vizsgát a korábbi adatok szerint sokan már közülük sem teszik le – 2019-ben 6000-ből 2300-an  vizsgáztak –, vagyis még az első két évben elhagyják a pályát. Mindeközben a pedagógusok medián életkora 53 év, vagyis 50 százalékuk ennél idősebb.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Magyar Hangnak több okkal magyarázta, hogy miért nem maradnak a fiatalok a pályán: szerinte a képzés nem készíti fel őket a hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű és beilleszkedési-magatartási problémákkal küzdő gyermekek kezelésére, és a kezdő fizetésből nem tudnak megélni.

• Hány évig nem emelkednek a pályára lépés után után a pedagógusfizetések?
• Mit értek el a Magyar Hang által megkérdezett diplomások 8-12 évvel pályakezdés után, ha nem tanárok lettek?
• Miről árulkodnak a statisztikák?
• Milyen bérre számíthat egy bölcsész az IT-szektorban?
• És hány éves korára érheti el egy tanár egy harmincas évei elején járó marketingtervező fizetését?

A teljes cikket a Magyar Hang január 21-én megjelent, 2022/4. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!